fredag 31 oktober 2014

Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Efter att hon lämnat sin man Kent beger sig Britt-Marie till arbetsförmedlingen för att ta sitt första jobb på 40 år. Flickan på arbetsförmedlingen är ett under av tålamod för Britt-Marie är inte helt socialt kompetent, 62 år gammal, har inte arbetat på 40 år och har ingen utbildning. Efter att hon förföljts av Britt-Marie i några dagar lyckas hon hitta ett vikariat som fastighetsförvaltare på en fritidsgård i det lilla samhället Borg. Britt-Marie tar jobbet och innan hon vet ordet av befinner hon sig i det lilla samhället Borg.

Borg är ett litet samhälle som lidit svårt under krisen. Verksamhet efter verksamhet har lagt ned och de som finns kvar kämpar för att inte tappa hoppet och ge upp de också. Britt-Marie lär känna Någon som driver pizzerian/bilverkstan/affären/posten när hon reparerar Britt-Maries bil och säljer bikarbonat till henne. Britt-Marie använder STORA mängder bikarbonat när hon städar.

Så Britt-Marie börjar städa i Borg, på fritidsgården och överallt där hon hamnar. Hon lär även känna människorna i Borg och innan hon själv riktigt har förstått hur det går till är hon tränare för ett fotbollslag. Ett lag som inte har en chans att vinna eller ens en fotbollsplan att spela på, men massor av kämpaanda. Borg är ett samhälle där man älskar sin fotboll och Britt-Marie får bland annat lära sig hur ens personlighet påverkas av det lag man hejar på.

Till sin stora förvåning får Britt-Marie en beundrare i den lokala polisen Sven och sedan dyker hennes man Kent upp. Mycket ångerfull eftersom han upptäckt att han inte vill leva sitt liv utan Britt-Marie.

Jag tyckte mycket om En man som heter Ove och därför blev jag glad när jag såg att Fredrik Backman hade kommit ut med en ny bok, men den här boken tyckte jag inte särskilt mycket om. Precis alla personer i den här boken var överdrivna och hade ett kantigt beteende som dolde ett hjärta av guld. Jag har inte heller någon särskilt tro på fotboll som undermedicin, inte heller efter att jag läst den här boken trots att författaren uppenbarligen har det...

Fredrik Backman har en blogg på Café.

Andra böcker av Fredrik Backman:
En man som heter Ove
Saker min son behöver veta om världen
Min mormor hälsar och säger förlåt

Man kan köpa den här boken som inbunden (bokus, adlibris) eller ebok (cdon, adlibris, bokus). 

2 kommentarer:

  1. Denna ligger här och väntar. Skall bli spännande att se vad man tycker om den. Älskade ju boken om Ove.

    SvaraRadera
  2. Ja, det blir spännande. Inte så lätt att följa upp en så bra bok som "En man som heter Ove". Det är lätt att man får mycket höga förväntningar på övriga böcker av samma författare.

    SvaraRadera