onsdag 15 oktober 2014

Djungeldoktorn på safari av Paul White

Det här är den andra boken i Paul Whites serie om en missionsläkares arbete på ett missionssjukhus i Tanganyika. I Sverige gavs den här boken ut på 50-talet men på engelska gavs den ut 1942. Det här är en roman men den är baserad på verkliga händelser både sådana som Paul själv varit med om och sådana som hans kollegor varit med om.

Den här boken handlar mycket om de äventyrliga resor som doktorn måste ut på för att besöka olika sjukhus och patienter. Dessa resor på dåliga vägar blir ännu svårare och farligare än nödvändigt eftersom den enda bil de har, Sukuma, är i ett så dåligt skick att den mycket ofta går sönder under dessa resor. I början av boken får vi veta hur bilen fick sitt namn: "Som vanligt vägrade vårt gamla bilskrälle att starta, och hövdingen beordrade ett dussin av sina dansande undersåtar att skjuta på. De tjöt av förtjusning och började sjunga något där varje strof slutade med ett rop:- sukuma.
- Hör du, Simson, vad betyder sukuma? frågade jag.
- Det betyder skjut på!
- Så där ja! Då ska den här kärran få heta Sukuma hädanefter." s.20

En dag är det nära ögat. Doktorn får bud om att ett barn 13 mil bort har blivit allvarligt sjuk. Det var för långt för att de skulle kunna bära henne till sjukhuset och alldeles för långt för att hon skulle kunna gå själv. De packar därför det nödvändigaste och åker iväg i bilen, men när de är på väg går fläktremmen på bilen av. Mot alla odds lyckas de hitta en tillfällig lösning, remmar av kohud, som klarar ca 10 km i långsam takt och sedan gör de en och en ny och en ny. När de kommer fram ligger flickan medvetslös i 40 graders feber och de är inte säkra på att de kommer att kunna rädda hennes liv. Men hon överlever.
" - Swanu, muno muno (Mycket goda nyheter). Hon har kommit till medvetande och ber om mat.
- Tack, gode Gud! utbrast han. - Bwana, hade inte ni kommit hade hon varit dödens. I sanning har Gud sänt er till vårt hemland för att hjälpa oss. Finns det många läkare i ert hemland?
- Jadå! Massor av dem!
- Har de likadana bilar?
- Nej, det tror jag inte de har.
- Varför det? Går de till fots?
- Inte alls. De har bilar som är blanka och fina, med bra hjul och starka motorer.
Jag kastade en blick på min gamla veteran, som stod utanför dörren.
- Simeon, sa jag, vi höll nästan på att inte kunna ta oss hit, och tänk om vi inte hade gjort det! Det gick kalla kårarefter ryggen på mig." s. 74

I slutet av boken får de genom en generös donation möjlighet att köpa en ny bil.

Den här boken var okey, men ett väldigt tydligt försök att få folk att förstå behoven av bra bilar i Afrika och att vilja skänka pengar till det.

Man kan inte köpa den här boken ny på svenska men på engelska heter den Jungle Doctor on Safari och finns som pocket (adlibris, bokus, cdon).

Böcker som jag läst om djungeldoktorn:
Djungeldoktorn
Djungeldoktorn på safari
Djungeldoktorn opererar
Djungeldoktorn på krigsstigen
Djungeldoktorns fiender
Djungeldoktorn möter ett lejon
Djungeldoktorn vågar och vinner
Djungeldoktorn bland Gogofolket
Djungeldoktorn och virvelvinden
Djungeldoktorn i blickpunkten
Djungeldoktorn i närkamp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar