tisdag 11 december 2018

Astrid Lindgren : ett liv av Cilla Dalén och Annelie Drewsen

Det här är en lättläst biografi om Astrid Lindgren. Det här är en en lättlast men ganska omfattande biografi om Astrid Lindgren. Den går i kronologisk ordning och börjar med Astrids födelse 1907 och avslutas med hennes död 2002. Det är en mycket saklig framställning om Astrids privatliv, arbetsliv och hennes verk.

Man får följa Astrid från hennes lyckliga barndom till hennes ganska olyckliga tonårstid som avslutas med en oönskad graviditet. Pappan till barnet är hennes chef som är en gift fembarnsfar i 50-årsåldern. Han vill gifta sig med Astrid, men hon säger nej stödd av sina föräldrar som tycker att det räcker med en olycka.

Sedan får vi följa Astrid genom den olyckliga tiden i Stockholm när hennes som var i fosterhem i Danmark och sedan när hon gifter sig och får en dotter.

Hon får vissa framgångar i arbestlivet och arbetar bland annat med att hjälpa till att skriva en bok och brevcensur. Vi får läsa om hur Pippi kommer till och hennes andra böcker. Undan för undan blir hon Astrid Lindgren med hela det svenska folket.

Det här är en uttömmande genomgång av det vi vet om Astrid Lindgren, men den går inte särskilt djupt och det finns många andra böcker om Astrid Lindgren som man kan läsa om man vill veta mer.

Man kan köpa den här boken från adlibris, bokus och cdon

Böcker av Astrid Lindgren:
Emil i Lönneberga
Nya hyss av Emil i Lönneberga
Än lever Emil i Lönneberga
Alla vi barn i Bullerbyn
Mio min Mio
Mästerdetektiven Blomkvist
Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt
Kalle Blomkvist och Rasmus
Vi på Saltkråkan
Krigsdagböcker 1939 - 1945

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar