lördag 29 december 2018

Ängeln på Malmskillnadsgatan av Elise Lindqvist och Antima Linjer

Elise Lindqvist har tillsammans med Antima Linjer skrivit den här boken om sitt liv.

Den börjar med Elises barndom. Elise är född år 1936 som ett av flera barn i sin familj och hon får redan från början höra från sin mamma att hon är ful och elak. Från sin mamma möter hon ingen kärlek eller omtanke. Däremot tycker hon mycket om sin pappa som dock helt försvinner ur bilden när föräldrarna skiljer sig.

Redan som 5-åring utsätts hon för sitt första sexuella övergrepp. Det blir det första av många. Det är människor utanför familjen som utsätter henne för dessa övergrepp, Under hela sin uppväxt blir Elise utsatt för övergrepp av olika personer i sin omgivning och hemma möter hon varken kärlek eller omsorg. Det finns helt enkelt ingen som bryr sig om henne och ingen hon kan anförtro sig åt.

Vid 14-års ålder har hon fått nog och rymmer hemifrån för att aldrig återvända. I ett par år så bor hon hos en familj där hon har det ganska bra. Men sedan ger hon sig av även från dem. Vid 16-års ålder säljer hon sex för första gången. Efter ett tag bestämmer hon sig för att sluta. Hon har några okej år. Gifter sig och får en dotter, men äktenskapet är inte bra. Hon hamnar i missbruk skiljer sig och kan inte ta hand om sin dotter.

När hon vid 58-års ålder blir remitterad till Mösseberg så är hon i det närmsta ett vrak. Det här är hennes sista chans. Här händer miraklet. Elise blir frälst och hela hennes liv blir förvandlat. Undan för undan blir hon en helt ny människa. Hon börjar engagera sig i Santa Klara kyrka i Stockholm och får förtroendet att leda arbetet bland de prostituerade på Malmskillnadsgatan.

Mycket av den här boken handlar om det arbetet och Elises hjärta för dessa kvinnor.

Jag tyckte att den här boken var bra, även om det bitvis är mycket tung läsning. Hur lyckas alla dessa pedofiler hitta just Elise under hennes barndom? De måste ha någon slags radar för barn som man kan ge sig på. Det är roligt att läsa hur Elise blir upprättad till ett helt nytt liv och intressant att läsa om hennes arbete.

Man kan köpa den här boken från adlibris, bokus eller cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar