torsdag 17 oktober 2013

Mellan rött och svart av Jan Guillou

Det här är den tredje delen i Jan Guillous romanserie "Det stora århundradet". Den tar vid där Brobyggarna och Dandy slutade och skildrar åren mellan första och andra världskriget.

Efter att de under första världskriget drabbades av de antityska stämningarna i Norge och äldsta sonen Harald nästan dött efter att ha blivit attackerad av skolkamrater flyttar Lauritz, Ingeborg och deras fyra barn; Harald, Johanne, Karl och Rosa till Saltsjöbaden i Sverige. Där lever de ett borgarliv och Lauritz försöker att bygga upp sin firmas rykte och förmögenhet efter krigsåren då många av deras tillgångar försvunnit. Ingeborg arbetar som läkare.

I Tyskland har Oscar gift sig med Ingeborgs barndomsvän Christa och de har tre barn tvillingarna Hans Olaf och Carl Lauritz och dottern Helene Solveig. De bor i Berlin där Oscar har hand om den tyska delen av deras verksamhet. Det är verkligen inte ett lätt uppdrag i ett Tyskland som efter kriget präglas av arbetslöshet och inflation. Oscar våndas mycket inför de beslut han tvingas fatta och när han investerar nästan alla deras tillgångar i mer eller mindre värdelösa fastigheter blir Lauritz allt annat än glad, men Oscar tror att det kommer att visa sig att han har fattat det rätta beslutet. I Berlin bor även Sverre som arbetar med att bygga upp en reklambyrå. Han lever ungkarlsliv men tycker om att få hjälpa och uppmuntra sina syskonbarn.

Vid 13 års ålder flyttar Harald in hos sin farbror Oscar för att gå i en tysk skola. Harald har ända sedan barndomens överfall förnekat sitt norska arv och omfamnat sitt tyska. Han dras tidigt till de grupper som vill återupprätta Tysklands storhetsdagar och liknande. Han har svårt att dra jämt med sin faster Christa som är mer åt det kommunistiska hållet i sina åsikter och Oscar oroar sig för att hans inflytande inte kommer att vara tillräckligt för att hindra Harald från att gå fel väg. Bröderna träffas med jämna mellanrum och deltar i seglingstävlingar tillsammans. I stort sett lever de ett mycket gott liv.

Men så börjar skuggor sänka sig över deras tillvaro allt eftersom nazisterna i Tyskland växer sig starkare och deras liv blir mer och mer inskränkt. De flesta av deras vänner samt Sverre flyr landet och tillvaron blir allt mer osäker även för Oscar och hans familj. Harald går med i armén och får en mentor i Herman Göring.

Jag tyckte att den här boken var helt okey. Den går ganska snabbt fram och jag tycker att den blir intressantast när den kommer in på 30-talet och framåt. Några saker blir hängande i luften och jag undrar hur det kommer att gå för Oscars familj.

Jag lånade den här boken på snabblån från biblioteket. Man kan köpa den som inbunden, (bokus, adlibris, cdon) ebok (cdon, bokus adlibris) eller ljudbok (adlibris, cdon, bokus).

Böckerna i serien "Det stora århundradet":
Brobyggarna
Dandy
Mellan rött och svart
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Äkta amerikanska jeans
1968
De som dödar drömmar sover aldrig

Andra böcker av Jan Guillou:
Vägen till Jerusalem
Tempelriddaren
Riket vid vägens slut
Arvet efter Arn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar