söndag 20 oktober 2013

Galoppmysteriet av Martin Widmark

Jag var på Myrorna och hittade flera fina barnböcker för 10 - 15 kr som jag köpte för att ta med till klassrumsbiblioteket. Det här var en av dem och för att kunna presentera den för mina elever på ett sätt som väcker deras intresse för att läsa den så läste jag den själv först.

Det här är den 17:de boken om Lasse och Maja som är detektiver i den lilla staden Valleby. Om man har läst andra böcker i serien börjar man känna igen en del av de personer som bor i byn. I den här boken är det dags för en stor galopptävling i deras stad. Alla är så klart där och tittar eftersom deras egen Sara Bernard ska vara med och tävla mot de erfarna ryttarna Ragnar Kruse, Grevinnan von Tratt och Valentin Larsson. Alla vet förstås att Sara Bernard inte har någon chans. Hon får ju bara delta eftersom man har som tradition att till varje lopp bjuda in en nybörjare för att de ska få lära sig hur det går till. Två personer satsar trots detta på Sara och hennes häst Vännen. Den ena är Dino Panini som är kär i Sara, och den andra är Uno Svan som inte kan läsa så bra och råkar satsa på fel häst.

Så börjar då loppet och det blir ett av de konstigaste loppen någonsin. Ragnar Kruses häst somnar mitt under loppet. Grevinnans häst blir så utpumpad att den inte orkar lyfta på fötterna och Valentins stigbygel går av så att han ramlar av hästen. Den enda som klarar sig utan missöden är Sara som tar sig i mål som segrare. Hon vinner 50 000:- och Dino och Uno vinner 200 000:- var. Lasse och Maja anar genast att något inte står rätt till och snart har de funnit bevis för att någon har saboterat loppet. Frågan är bara vem.

För en vuxen är det här en mycket lättläst bok. Det går att klura ut vem som har gjort det vilket jag tycker är bra då är det inte allt för långsökt. Mycket snabb småtrevlig läsning.

Andra LasseMaja böcker:
Biblioteksmysteriet
Brandkårsmysteriet
Cafémysteriet
Campingmysteriet
Diamantmysteriet
Fotbollsmysteriet
Fängelsemysteriet
Födelsedagsmysteriet
Galoppmysteriet
Hotellmysteriet
Modemysteriet
Mumiemysteriet
Simborgarmysteriet
Skolmysteriet
Tidningsmysteriet
Tågmysteriet
Zoomysteriet

Böckerna om Halvdan Viking (också skrivna av Martin Widmark):
Hövdingens bägare
Främlingens grav
Vargens hjärta
Forsens drottning
Miklagårds lås
Isens gud
De sju brödernas skatt
Munkens löfte
Ulfberths svärd

David och Larissa:
Antikvariat Blå Spegeln
Den trettonde gästen
Dårarnas ö
Nåjdens sång
Under en himmel av glas
Kleopatras trädgård

Man kan köpa den här boken som inbunden bok (adlibris) ljudbok (cdon, bokus, adlibris) eller ebok (bokus, adlibris, cdon) man kan även låna hem den till sin läsplatta från elib.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar