måndag 17 augusti 2020

Huset på udden (Prövad oskuld) av Agatha Christie

Den här boken har tidigare getts ut med titeln Prövad oskuld. Jacko Argyle dör i fängelse, inspärrad för mord på sin adoptivmor - ett brott han hävdade att han var oskyldig till. Två år senare dyker plötsligt doktor Arthur Calgary upp och berättar att Jackos alibi var och är vattentätt. Jacko Argyle fick nämligen skjuts i doktor Calgarys bil vid exakt den tidpunkt då mordet ska ha begåtts. Till doktor Calgarys förvåning blir familjen inte glada när de får höra att deras son, man eller bror antagligen varit oskyldig till mord utan istället oroliga. Om Jacko inte har gjort det så måste det ju vara någon av dem. Dr Calgary känner sig lite skyldig när han lämnar familjen han hade trott att han kom med glädjande nyheter. Han bestämmer sig för att reda upp oredan han ställt till med genom att se till att den verkligen mördaren blir avslöjad. 


Det är inte lätt att reda ut ett mord som redan är några år gammalt men Arthur Calgary är en metodisk man. Han börjar med att besöka den pensionerade läkaren i området dr MacMaster och sedan fortsätter han att prata med alla medlemmar i hushållet. Till slut kommer han mördaren på spåren och hen känner sig tvungen att slå till igen för att sopa igen spåren. Det kommer dock att vara det som gör att mördaren blir fast. Här slutar berättelsen nu lyckligt för alla utom mördaren med ett antal giftermål. 


Jag tycker att Agatha Christie borde sluta lägga in fåniga kärlekshistorier där folk förälskar sig i varandra och vill gifta sig innan de vet någonting om varandra. Det här är inte någon favorit hos mig men det var okej läsning. Jag kunde inte gissa vem mördaren var. 


Andra böcker av Agatha Christie:
4:50 från Paddington
ABC-morden
Badortsmysteriet
De fyra stora
Dolken från Tunis
Död mans fåfänga
Döden på Nilen
En bra kväll för mord
En dos stryknin
En ficka full med råg
Ett mord annonseras
Gropen
Högt vatten
Konstiga huset
Korten på bordet
Liket i biblioteket
Mrs McGinty är död
Mordet i prästgården
Mord klockan fem
Mordet på Orientexpressen
Mord är lätt
Och så var de bara en
Poirots jul
Poirots problem
Trick med speglar
Äventyret med julpuddingen


Man kan köpa den här boken från bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar