onsdag 9 oktober 2013

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

Jag har tidigare läst och älskat Fredrik Backmans bok "En man som heter Ove". Jag blev därför mycket glad när jag såg att det skulle komma ut en ny bok av honom.

Elsa är sju (nästan åtta) år gammal och hon vet om att hon är annorlunda. Hon är smartare än de flesta 7-åringar och hon backar inte. Det gör att hon får en hel del stryk i skolan där rektorn uppmanar henne att anpassa sig. Elsa har även en mormor som är en superhjälte och ganska galen. Elsas mormor bryr sig inte om vad folk tänker om henne och hon älskar Elsa över allt annat. Det leder till att Elsa och mormor befinner sig hos polisen i början av den här berättelsen eftersom de brutit sig in på ett zoo och när polisen kom kastade mormor apbajs på dem. Men Elsa vet att mormor gjorde det eftersom hon råkat illa ut i skolan igen och mormor vill ge henne ett fint minne av dagen. Mormor är bra så även om hon är galen.

Mormor och Elsa har ett gemensamt sagoland. Landet-Nästan-Vaken med sina sex kungariken. Mormor berättar massor av sagor därifrån för alla bra sagor kommer från Miamas som är ett av rikena i Landet-Nästan-Vaken. En natt vaknar mormor inte upp från Landet-Nästan-Vaken. Alla vuxna säger att hon har gått bort, somnat in eller de har förlorat henne. Elsa tycker att de ska säga som det är mormor är död och plötsligt har Elsa ingen superhjälte längre.

Mormor har lämnat lämnat Elsa med ett uppdrag som är lite av en skattjakt. Elsa hitta kuvert på olika ställen där mormor har lämnat dem för att hon ska hitta dem i rätt ordning. De ska lämnas till de olika personerna i Elsas hus och i var och ett av dem har mormor skrivit förlåt (när man är så galen som mormor har man en del att be om förlåtelse för) och lite annat. Elsa börjar se grannarna och sin värld på ett annat sätt. Ingenting av det hennes mormor berättade i sina sagor kom till av en slump och allt hänger ihop med den riktiga världen. Ingenting är riktigt som Elsa har trott särskilt inte mormor men på något sätt är det bra ändå och Elsa som aldrig har haft just några vänner har snart ett helt hus fullt av vänner.

Den här boken är lite underlig och ibland blir det lite komplicerat att hänga med i när sagorna från Landet-Nästan-Vaken visar sig ha sin grund i den verkliga världen men jag tyckte om den. Inte lika mycket som jag tyckte om En man som heter Ove men den är bra.

Fredrik Backman har en blogg på Café.

Andra böcker av Fredrik Backman:
En man som heter Ove
Saker min son behöver veta om världen
Britt-Marie var här

Man kan köpa den här boken som inbunden, (adlibris, bokus eller cdon) ljudbok (adlibris, bokus eller cdon) eller ebok (adlibris, bokus eller cdon). 

1 kommentar:

  1. Jag älskade boken om Ove och kommer absolut läsa även denna framöver!

    SvaraRadera