måndag 21 oktober 2013

Brödrafolkens fel av Herman Lindqvist

Det här är en jubileumsbok som innehåller ett urval av kåserier skrivna av Herman Lindqvist under hans många år som utlandssvensk.Herman har bott i många olika länder och här finns roliga berättelser från flera av dem t.ex. Japan, Egypten och Frankrike.

Ett år drabbades Frankrike av en riktig vinter med minusgrader i ett par veckor. Han berättar om några av de råd de franska experterna ger det franska folket om hur de ska klara kylan. "Tv:s trädgårdsexpert, som ger dagliga råd till alla som har trädgård, värnade om småfåglarna. Vi måste ställa ut man till dem nu då allt är täckt av snö, självklart, men ännu viktigare är att fåglarna har något att dricka. Det finns ju bara is överallt, som han så mycket riktigt påpekade. Ta därför en liten burk, häll vatten i den och späd ut vattnet med konjak, voila, då fryser inte vätskan och fåglarna kan ta sig en hutt då de behöver." s. 110

Här kan vi även läsa om när Herman, som helst undviker trädgårdsskötsel, kommit på en riktigt bra ide och skulle överraska sin fru med den ny häck..

När man bor i många olika länder råkar man ut för många lokala delikatesser. I bland goda och ibland inte så goda. Herman ger rådet att blunda och svälja. Sedan kan man alltid hämnas genom att bjuda hem sina utländska vänner på surströmming med risgrynsgröt till efterrätt.

Dessa berättelser och många andra finns i den här boken som jag hittade i en ge-bort-låda på jobbet. Den tycks inte gå att köpa ny längre men går säkert att hitta på bibliotek eller second hand affärer om man är intresserad.

Andra kåserier av Herman Lindqvist:
Caramba! säger dom aldrig
Europa är vi allihopa
Gallfeber
På landet i Paris
Tacka katten för det

Andra böcker av Herman Lindqvist:
Kungliga frierier
Victoria: drottning med tiden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar