onsdag 30 oktober 2013

Vilken fullträff, Lotta! av Merri Vik

Det här är den 17:de boken om Lotta. Det är sen vår och nästan sommarlov. Lotta lyckas givetvis ställa till det för sig. Vi förstår ju alla att någonting kommer att gå på tok när Lotta ska fixa tårtorna när hennes pappas chef kommer på besök. Dessutom råkar hon (och Malin) ut för ett litet missöde på grund av Lottas ovana att inte sätta på lock efter sig. Det här gör Lotta lite skrockfull dåliga och bra saker kommer tre på raken så hon går och väntar på den tredje händelsen. Giggi har ingen sympati alls för ett sådant resonemang och när Lotta mycket riktigt råkar illa ut en tredje gång är det helt och hållet hennes eget fel.

Så kommer då sommaren. Lottas familj sprids ut. Hennes äldsta systrar har fått jobb i en annan stad. Knatt ska ut med ett skolfartyg och pappa ska arbeta. Det blir alltså bara Lotta och mamma som åker till sitt landsställe. Av en slump visar det sig att den djupsinnige unga poeten Lenni har hyrt in sig i deras grannbondgård. Han och Lotta kommer väl inte särskilt väl överens men Lotta bestämmer sig ändå för att hålla ett öga på honom.

Väl på landet blir Lotta upptagen av att försöka hjälpa tant Sigrid i sybehörsaffären att få ut så mycket pengar som möjligt för sitt lager när hon tvingas stänga sin affär. Lotta sätter igång med sedvanlig energi och involverar hela sin omgivning i projektet som blir en succé. Giggi kommer också till landet och strax där efter dyker Lennis kompis Oscar upp. Oscar visar sig vara en händig och mycket trevlig ung man på permission från lumpen. Till och med Giggi blir förtjust. När även Paul dyker upp på sin permission (hans mamma och farmor bor på pensionatet i närheten) är lyckan fullständig.

Ingen Lotta-bok vore väl helt komplett om inte Lottas stackars klassföreståndare, Lockige Fridolf, råkade vara i vägen när Lotta får ett av sina infall. Omslaget till boken visar hur det gick när Lotta skulle försöka ta reda på vem hon en dag skulle gifta sig med.

Det här var en helt okey Lotta-bok.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning: 
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar