lördag 23 september 2017

Äventyr i borgen av Magnus Ljunggren och Mats Vänhem


Det här är en lättlästbok med tre böcker i. De tre första böckerna om Riddarskolan och de tre blivande riddarna Egon, Fiona och Urban.

Den hemska draken - Här får vi möta sju-åriga Egon för första gången. Han går på riddarskola och idag ska han lära sig fäktas. Han tycker att det är lite läskigt. Man kan ju göra sig illa på svärd, men det säger han inte. Han vill inte verka feg. På riddarskolan har han även sina kamrater. Den totalt orädda Fiona och Urban som inte är så modig som han vill påskina. Deras fäktningslektion blir avbruten när man siktar drakar och alla män i borgen ska ut och slåss mot dem. Givetvis blir de tillsagda att stanna kvar i borgen vilket killarna inte alls har något emot, men den orädda Fiona vill absolut ge sig av på drakjakt och eftersom varken Egon eller Urban vill erkänna att de är rädda så följer de med. De inte bara hittar en drake utan dessutom lyckas Fiona reta upp den. Vad ska de göra nu? För de vet ju faktiskt inte hur man slåss mot en drake. Du kan köpa den här boken från adlibrisbokuscdon.

Det magiska svärdet - Kungen kommer på besök på borgen och på riddarskolan. Kungen är dock en mycket sur och grinig gubbe som egentligen inte är ett dugg intresserad av skolbarn. Han vill bara titta på sin nya katapult. Egon, Fiona och Urban är dock nyfikna på kungens guldsvärd. Det ska vara magiskt har de hört och nu ställer de en hel mängd nyfikna frågor till den allt mer irriterade kungen. Deras lärare Rodrick blir inte alls glad  på dem och när kungen gått får de som straff skriva "Jag ska aldrig mer fråga något dumt" femhundra gånger. När de äntligen skrivit klart hittar de kungens magiska guldsvärd i rummet bredvid. De ska bara prova det lite för att se om det verkligen är magiskt, men det går så illa att de råkar skjuta iväg svärdet med katapulten. Hur ska de nu göra? Du kan köpa den här boken från bokuscdonadlibris.

Den vilda galoppen - Efter deras första ridlektion, där de bara fått skritta trots att i alla fall Fiona ville galoppera så säger deras lärare Rodrick åt dem att ta med sig hästen och ställa in den i stallet. Det ska de givetvis genast göra. De ska bara rida lite på hästen på vägen dit. Ridturen blir till en vild galopp som blir till en lekstund i en grotta och när de kommer ut från grottan är hästen borta. Vad ska de göra nu? De kan ju inte komma hem till borgen utan häst. Du kan köpa den här boken från cdonadlibrisbokus.

De här böckerna är lättlästa och trevliga med en lagom spännande berättelse i. Mina elever i årskurs ett tycker om dem.


Böckerna i den här serien:
Det magiska svärdet
Den hemska draken
Världens bästa riddare
Den vilda galoppen
Liten är bäst
Hemske Harald
Fest i borgen
Jättarna anfaller
Slaget om borgen
Hur Rodrick blev riddare
En egen drake
Vilse i mörka skogen
Ensamma i borgen
Det hemliga brevet
Otur i borgen

Andra lättlästa böcker:
Fira med fest - Helena Bross
Inbrott i skolan - Helena Bross
Klass 1b - Helena Bross
Märta älskar hästar - Erika Eklund Wilson
Natten då Sigge föddes  - Lin Hallberg
Sam och Sigge och den långa resan  - Lin Hallberg
Ett monster sover över - Mats Wänblad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar