tisdag 5 september 2017

Isgalopp av Lin Hallberg

Det här är den andra delen i serien om Myggan och Santos, hästen hon är fodervärd åt. Myggan vill så gärna få börja hoppa med Santos. Så gärna att hon får lite svårt att vänta och blir arg på alla som säger åt henne att göra. Hur kan man vara fodervärd åt en jättebra hopphäst och inte få hoppa på honom. När Sofia som äger Santos märker att Myggan hoppat med Santos i smyg och att han på så vis riskerar att glömma det han lärt sig så blir hon arg på Myggan och kallar henne bortskämd. "Jo, det är precis vad du är. Om du inte får som du vill blir det ett himla liv, men jag tänker inte låta det gå ut över Santos." s.45-46 Myggan är ångerfull och bestämmer sig för att inte tänka på det där med hoppningen mer, men det är inte så lätt. Hennes längtan efter att få hoppa ställer till det för henne med kompisarna också. I skolan är det också tufft eftersom hon varit så mycket i stallet att hon kommit efter med skolarbetet. Myggan känner det som att hon inte kan göra någonting rätt.

Då får de problem med hittekatten, Tasse, som Myggan lyckats locka med sig och som nu bor i stallet. De har precis fått tag i en veterinär som lovat att sterilisera katten utan att de behöver betala något när torparen talar om att det är för sent. Tasse kommer att få kattungar när som helst nu. Nu är goda råd dyra. Om torparen inte ska avliva ungarna måste de hitta nya hem till dem och de måste få in pengar så att de kan köpa mat till Tasse. Då får Myggan en bra idé. De ska ha ponnyridning och pengarna ska gå till ett ica-kort som de kan använda för att köpa kattmat. Det är så hon träffar 6-åriga Elsa, som blir jätteförtjust i Santos, och hennes mamma Marianne.

Jag tycker om den här boken. Myggan är ett väldigt normalt barn som både har bra och lite sämre sidor. Men man får en bra känsla av att hur man än råkat ställa till det för sig så är det viktigaste att man löser det.

Man tycks inte kunna köpa den här boken ny. Om man vill läsa den får man antingen gå till biblioteket eller leta efter ett begagnat exemplar.

Böckerna i den här serien:
Älskade ponny
Isgalopp
Ponnysommar

Böckerna om Teddy och Myggans styvsyster Elsa (Myggan är också med på ett hörn):
Teddy till Salu
Teddy i huset
Teddy och hans vänner
Teddy i trubbel
Teddy börjar skolan
Teddy på rymmen
Teddy en sommardag
Teddy på ridläger
Teddy och hopptävlingen
Teddy en liten hjälte

Andra böcker av Lin Hallberg:
Vem är du Johanna?
Alla älskar Sigge
Kom igen Sigge
Ridläger med Sigge
Simma lugnt Sigge
April, april Sigge
Det spökar Sigge
Sally och Sigge
Natten då Sigge föddes
Sam och Sigge och den långa resan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar