torsdag 6 november 2014

Four av Veronica Roth

På den här bokens framsida står det Four - en Divergent samling. Det tycker jag är en bra beskrivning

I den här boken får Four (Tobias) berätta sin historia och därför utspelar den sig delvis under samma tid som de andra böckerna i serien. Den består av fyra olika noveller.

I det första kapitlet "Falangbytaren" får vi möta Tobias under dagarna innan och efter han gör sitt val av falang. Det är intressant att Tobias får komma till tals och berätta inne från det som vi tidigare bara fått höra berättas utifrån (när Tris fått höra hans berättelse). Här får vi se honom göra sitt val samma som Tris men inte av samma anledning och se hur han kämpar för att komma in i den falang som han valt och hitta en ny identitet. Allt han vet är att han inte vill vara Tobias längre, men vem är han då?

Det andra kapitlet "Novisen" handlar om Fours tid som novis. Hur han kämpar med att hitta en plats och lära sig hur man lever i den falang han har valt. Han utsätts för samma saker som Tris kommer att utsättas för två år senare, simuleringarna, som blir svårare eftersom han måste dölja att han är medveten under dem, våldet och vänner som dör. Men han får även de bra sakerna kamratskapet och känna att han faktiskt passar in. Han är till sin stora förvåning etta i sin klass och han inser att han kommer att lyckas med att skapa en ny tillvaro som Four där ingen vet om vem han en gång var. Nu är han en av de tappra.

Det tredje kapitlet "Sonen" får Four träffa sin mamma, som han trodde var död. Det blir ett underligt möte där Four får svar på några av sina frågor men samtidigt får nya. Här får vi även veta varför han valde att inte bli en av ledarna bland de tappra.

I den fjärde kapitlet, Förädaren, lyckas Four ta reda på att de tappra och de lärda planerar att attackera de osjälviska, men vad ska han göra med den informationen? Vi får även se Tris första tid i falangen genom hans ögon.

De sista kapitlena är korta scener som tidigare varit med i boken Divergent fast nu sedda med Fours ögon.

Jag tyckte om den här boken. Den ger en bra inblick i Fours historia och vad som inträffade som ledde fram till händelserna i slutet av Divergent.

Böckerna i den här serien:
Divergent
Insurgent
Allegiant

Jag lånade den här boken på biblioteket. Man kan köpa den på svenska som inbunden (cdon, adlibris, bokus) eller ebok (adlibris, bokus, cdon) eller på engelska med samma titel som inbunden (bokus, cdon, adlibris) eller ebok (cdon, bokus). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar