söndag 20 juli 2014

Den nya lärlingen av John Flanagan

Det här är den tolfte boken i serien Spejarens lärling. Vi har fått följa Will från det att han började som lärling i spejarkåren tills dess att han själv var fullvärdig spejare. Will har nått långt och han överglänser till och med sin gamla mästare Halt. Men nu är hans vänner oroliga för honom. Sedan hans fru Alyss dog för ett och ett halvt år sedan är han en skugga av sitt forna jag. Han sköter knappt sitt jobb, tackar nej till uppdrag (vilket man inte får göra som spejare) och ingen har ens sett honom le. Han är helt besatt av att leta upp de män som var skyldiga till att Alyss dog och hämnas på dem.

Kronprinsessan Cassandra och hennes man Horace har ett annat stort problem. Deras tonårsdotter, Madelyn, följer inte deras regler. Hon handlar helt efter sitt eget huvud och inga tillsägelser eller straff tycks ha någon som helst inverkan på henne. Att hon som kronprinsessa är bortskämd och van att få bestämma över alla utom sina föräldrar gör inte saken bättre. Cassandra och Horace har uttömt alla sina straff och vet faktiskt inte vad de ska göra med henne.

Halt är den som kläcker idén som kan lösa båda problemen. Madelyn ska börja som lärling i spejarkåren och Will ska bli hennes lärare. Som blivande regent behöver hon den utbildning som sp Till en början möter han protester, det finns inga kvinnliga spejare, det är för farligt osv. Men Han övertygar dem om att det är en bra ide och Madelyn skickas till Will för att bli spejarlärling.

Madelyn är en tonåring och riktig prinsessa. Först förstår hon inte att hon verkligen blivit iväg skickad utan tänker att hennes föräldrar som vanligt straffar henne och att hon ska be om ursäkt och sedan ska allt börja om igen. Det blir en tuff tid för både henne och Will innan hon accepterat sin nya tillvaro. Det är många som väntar med spänning på att se om experimentet kommer att lyckas. Kan en tjej verkligen bli spejare? Och inte vilken flicka som helst utan en bortskämd prinsessa. Kan Will släppa på sitt ältande och sitt hämndbegär och bli en bra läromästare?

Det här var en bra bok. Det var lite konstigt att det plötsligt gått så många år och att Alyss är död. Hon var en förvånansvärt anonym person för mig man har inte sett så mycket av henne i de andra böckerna och nu har det plötsligt gått massor av år och hon är död. Jag tyckte det var roligt att Will fick bli lärare i den här boken. Det är lite som att serien börjar om fast nu har Will den roll Halt hade i den första boken.

Jag lånade den här boken på biblioteket men man kan även köpa den inbunden (adlibris, cdon, bokus), som ebok (cdon, bokus, adlibris) eller på engelska med titeln The Royal Ranger (bokus, adlibris, cdon).

Böckerna i serien Spejarens lärling:
Gorlans ruiner
Det övergivna landet
Krigarkungens sal
Slaget om Skandia
Den hemsökta skogen
Macindaws fästning
Fången i Arrida
Clonmels kungar
Sårad i ödemarken
Kejsaren av Nihon-Ja
De glömda berättelserna
Den nya lärlingen

Spejarens lärling De första åren:
Tornerspelen i Gorlan
Slaget om heden

Serien om Broderband:
De utstötta
Inkräktarna
Jägarna
Slavarna
Skorpionberget

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar