onsdag 9 juli 2014

Allegiant av Veronica Roth

Det här är den tredje boken i en serie som man bör läsa i rätt ordning eftersom de verkligen bygger på varandra. Tris har återigen fått hela sin värld vänd upp och ned. De som hon hela sitt liv trott på visar sig inte stämma och nu försöker Evelyn ta kontroll över staden genom att avskaffa systemet med falanger. Men samtidigt ignorera den nya information de fått. Tris kan inte ställa upp på det och underordna sig en ny diktator. Hon ansluter sig därför till de som är allegiant och vill kämpa emot Evelyn och för falangerna.

För Four blir det ett svårare beslut. Evelyn är ju trots allt hans mamma och hon litar på honom. Men han kan inte stanna kvar i hennes tjänst och se henne bli hårdare och mer hjärtlös, allt det som han tyckte illa om hos sin far. Han, Tris, Christina, Cara, Uriah, Peter och Tori bestämmer sig för att ta sig ut ur staden till världen utanför staketet som kvinnan på videon uppmanade dem till. När Caleb döms till döden bryter Four ut honom ur fängelset och de tar honom med sig.

Flykten är inte riskfri och Tori dör på vägen, men de andra kommer ut och hamnar mitt i en helt ny värld. Återigen visar det sig att inget är som de trott. Världen ser annorlunda ut än de trodde och deras egna värld visar sig vara en stad bland många städer och även om man i den här världen inte delar upp människor i falanger så delar man definitivt upp människor på andra sätt. Tris får även veta mer om vem hennes mamma var. Det blir en omställningsperiod för dem alla där de återigen måste fundera över vad det innebär att vara människa och hur stor roll våra gener spelar för den vi är.

Jag tyckte om den här boken. Jag tänker mig att det måste vara lite så här det är att komma ut från t.ex. Nordkorea (fast det är nog ännu svårare). Där har regimen också ljugit för sin befolkning och världen ser helt annorlunda ut än man fått höra i hela sitt liv. Då är det inte helt lätt att ställa om och hitta sig själv i en helt ny värld. Sedan måste jag säga att omställningen ändå gick mycket snabbt för Tris och hennes vänner och att de så snabbt lyckades förstå sig på den nya världen och sedan bestämma sig för, och lyckas med, att förändra den kändes för plötsligt för att vara helt trovärdigt...

Böckerna i den här serien:
Divergent
Insurgent
Allegiant
Four

Jag lånade den här boken på engelska från biblioteket. Den har inte kommit ut på svenska än men snart (adlibris, bokus, cdon) på engelska finns den som häftad (bokus, cdon. adlibris), inbunden (cdon, adlibris, bokus) eller ebok (cdon, bokus). 

Andra framtidsdystopier:
Hungerspelen - Suzanne Collins

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar