torsdag 24 juli 2014

Djungeldoktorn av Paul White

Det här är den första av Paul Whites böcker om en läkare på ett missionssjukhus i Tanganyika. I Sverige gavs den här boken ut på 50-talet men på engelska gavs den ut 1942. Det här är en roman men den är baserad på verkliga händelser både sådana som Paul själv varit med om och sådana som hans kollegor varit med om.

Vi kastas direkt in i handlingen. Det är dags för julfirande på sjukhuset och förberedelserna är i full gång. Ett julträd har anskaffats och i förrådet finns en påse till varje medarbetare och patient som innehåller en penna, en anteckningsbok, en tvålbit och en klump socker. Då kommer regnet...

Resorna i landet är obekväma och ibland riktigt farliga som när det blir jagade av ett argt lejon. Regn, dåliga fordon och dåliga vägar är dock inte de största problemen för djungeldoktorn. Med mycket små resurser kämpar han och medarbetarna på sjukhuset emot malaria, spetälska, ögonsjukdomar, krokodilbett och mycket annat. I ett nästan bil- och väglöst land får många av patienterna en lång och mödosam väg till sjukhuset och några dukar under på vägen eller precis när de kommit fram. Ibland kommer det patienter som de inte kan hjälpa men de kämpar oförtröttligt dag efter dag och när de har möjlighet berättar de om Jesus. "Jag slog mig ned bredvid dem på tröskeln och berättade för dem, hur Jesus hade botat människor, som haft samma sjukdom, och hur Jesus ger liv och glädje, som aldrig tar slut, när han botar oss, inte bara från spetälska i huden, utan från syndens spetälska i våra hjärtan. s. 94 - 95

När området drabbas av smittsam hjärnhinneinflammation, dödssjukan som den kallas i området, flyr folk sina byar hals över huvud i ett försök att undkomma smittan. När ryktet sprids att de på sjukhuset har medicin som kan bota även dödssjukan fylls varenda ledig plats av patienter och personalen får arbeta hårdare än någonsin. Så mitt i epidemin tar medicinen slut och det finns ingen mer att uppbringa. Nu krävs det ett mirakel om de ska kunna få medicinen i tid för att rädda de sjuka.

Jag läste den här boken, och typ alla andra i serien, under min uppväxt och jag tyckte om dem. Jag gillar den fortfarande. Det är intressant att läsa en bok om Afrika som skrevs för över 70 år sedan.

Den här boken kan inte köpas ny på svenska men på engelska heter den Jungle Doctor's Afrika och den kan köpas som pocket (adlibris, bokus, cdon).

Böcker som jag läst om djungeldoktorn:
Djungeldoktorn
Djungeldoktorn på Safari
Djungeldoktorn opererar
Djungeldoktorn på krigsstigen
Djungeldoktorns fiender
Djungeldoktorn möter ett lejon
Djungeldoktorn vågar och vinner
Djungeldoktorn bland Gogofolket
Djungeldoktorn och virvelvinden
Djungeldoktorn i blickpunkten
Djungeldoktorn i närkamp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar