måndag 2 juni 2014

Ett hjärta av is av Jo Salmson

Det här är den tredje delen i Jo Salmsons serie om Maro. Dessa böcker bygger på varandra så jag rekommenderar starkt att man börjar med den första delen i serien.

Maro och Unda har lyckats få tag på den första ingrediensen till sanningsdrycken som kungen har gett dem i uppdrag att skaffa. Maro är lättad över att den delen är över men det visar sig snart att den andra ingrediensen är minst lika svår att få tag i. Ishonung som man måste stjäla av isbina som vaktar den med sina liv. Om man blir stucken av ett isbi förvandlas man till en isstaty och för det finns det ingen bot.

Men varken Maro eller Unda tänker ge upp. Maro vill kunna komma tillbaka med sanningsdrycken till kungen för att på så vis rädda sin syster från att gifta sig med kungens gamla morbror och Unda har blivit lovad att få bli den nya skuggmästaren om hon lyckas. Unda vill verkligen göra tillvaron bättre för kungens skuggor (spioner) som till stor del består av tiggarbarn som stulits från sina föräldrar. De är dock inte ensamma om uppdraget och efter dem kommer skuggmästaren som har ett hjärta av is och som Unda är rädd för.

Den här boken lånade jag på biblioteket. Den tar ca 20 minuter att läsa för en vuxen, men den är spännande och illustrerad med fina bilder. Det är dock verkligen en mitt i bok. Den börjar mitt och avslutats inte. Man bör verkligen börja med den första boken i serien. Man kan köpa den som kartonage (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Böckerna i den här serien:
Kungen kommer!
Skuggan och draken
Ett hjärta av is
I drottningens namn

Böckerna i serien om häxfolket:
De stulna barnen
Fly Sol, fly
Magiska krafter
Folket som försvann

Böckerna i serien om drakriddarna:
Tam tiggarpojken
Tams svåra prov
Jakten på Tam
Tam i drakarnas stad
Tam och drakupproret
Tam och nydraken

Böckerna i serien drakarnas öde:
Stjärnstenen
Draksången

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar