onsdag 11 juni 2014

Pyongyang av Guy Delisle

2001 spenderade den franske animatören, Guy Delisle, två  månader i Nordkorea som kvalitetsövervakare åt ett franskt medieföretag. Det här är en reseskildring i serieform om hans tid där.

Jag har tidigare läst flera böcker om Nordkorea. Den här boken skildrar lite av den kuliss som landet vill visa upp för utlänningar och mycket känner jag igen från andra böcker. Samtidigt är det så att kulissen har sprickor. I Nordkorea är Pyongyang de privilegierades stad. Här får inte vem som helst bo utan endast eliten. De får större matranson, mer utbildning och bättre jobb än övriga Nordkoreaner. Men inte ens i Pyongyang har man elektricitet dygnet runt, utom vissa upplysta statyer och monument över den store ledaren så klart. Här är vägarna väl underhållna, men det finns inte så särskilt många fordon på dem. I staden ser man inga gamla eller handikappade och inte ens här i det privilegierade Pyongyang får utlänningar röra sig utan Guide och ofta även en tolk.

Guy ställer sig frågan om Nordkoreanerna verkligen tror på all propaganda de får itutad sig från morgon till kväll. Den store ledaren leder ännu landet efter sin död och invånarna går på helspänn eftersom minsta misstag kan döma en, och familjen, till arbetsläger. I det relativt välmående Pyongyang där invånarna har det, för Nordkorea, mycket ovanliga tillfället att få möta utlänningar och kanske till och med resa utomlands borde man väl ändå inte tro på all propagandan. Han får dock aldrig några tecken på att det verkligen skulle förhålla sig så. 

Jag tyckte om den här boken. Den fångar den klaustrofobiska känslan som Nordkorea inger en utlänning och belyser den fullkomligt galna personkulten av den store ledaren. Boken är nyöversatt till svenska. Min enda invändning är att den tyvärr redan känns gammal. Både Nordkorea och USA har fått nya ledare sedan den skrevs. 

Man kan köpa den här boken på svenska (adlibris, bokus) eller engelska (bokus, cdon, adlibris). 

1 kommentar:

  1. Inressant! Och tack för de andra Nordkoreatipsen. Läste Inget att avundas fjol och blev mycket tagen.

    SvaraRadera