onsdag 4 juni 2014

Insurgent av Veronica Roth

Det här är den andra delen i en serie och man bör börja läsa del ett Divergent för att förstå den här boken eftersom de bygger på varandra.

Den här boken tar vid där Divergent slutade. Samma dag som Tris skulle tas upp i de tappras falang rasar den värld hon känner till samman när de lärda attackerar de osjälviska. Att de lyckas fjärrstyra Tris vänner från de tappras falang till att bli hjärndöda mördarmaskiner för att döda hennes barndomsvänner och föräldrar har lämnat sår i Tris liv. Nu måste hon på något sätt lära sig att leva med att båda hennes föräldrar är döda och att hon själv tvingats sin vän Will under attacken. Det blir inte lättare av att Will var Christinas, Tris bästa väns, pojkvän. Eftersom Christina nu avskyr Tris har hon även förlorat sin bästa vän. Hon har bara sin pojkvän Four och sin bror Caleb kvar, men allt är inte bra mellan dem heller. Tris förstår inte varför hon lever när så många andra, inklusive hennes föräldrar, är döda.

Tris vet inte hur hon ska anpassa sig till den nya verklighet hon har hamnat i. De får tillfälligt skydd hos de fridfulla, men de inser att de inte kommer att kunna stanna där. De fridfulla vill hålla sig utanför stridigheterna och det är inte ett alternativ för de flesta av de andra att bara låta de lärda med Jeanine i spetsen ta över hela staden utan att bjuda motstånd. Det står klart att de lärda är ute efter alla Divergenta eftersom de av någon anledning är immuna mot simuleringsserumet och därför inte kan bli fjärrstyrda. Jeanine kommer på en fasansfull plan för att få det hon vill, en divergent att utföra experiment på.

I den här nya striden står Four och Tris inför svåra beslut om vad man ska fokusera på i striden, vem man kan lita på och vad som är viktigt att hålla fast vid i deras samhälle. Four och Tris väljer olika vägar i den slutgiltiga striden mot de lärda och frågan är om deras ganska nya förhållande kommer att klara påfrestningen av alla de lögner och hemligheter splittrar dem mer och mer.

Jag tyckte om den här boken. Berättelsen håller ett högt tempo och det blir aldrig seg läsning. Den här boken slutar precis som den förra med en riktig cliffhanger.

Böckerna i den här serien:
Divergent
Insurgent
Allegiant
Four

Jag läste den här boken via mitt Readly abonnemang. Man kan även köpa den som inbunden (adlibris, bokus, cdon), häftad (cdon, adlibris, bokus) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Andra framtidsdystopier:
Hungerspelen - Suzanne Collins

2 kommentarer:

  1. Har nyss läst första delen i denna bok. Ser verkligen fram emot fortsättningen!

    SvaraRadera
  2. Jag med! Jag funderar på om jag orkar vänta på den svenska översättningen eller om jag ska läsa den på engelska.

    SvaraRadera