måndag 30 juni 2014

Alla tiders Lotta av Merri Vik

Det här är den 24:e Lotta-boken. Lotta har sommarlov och befinner sig ute på landet tillsammans med sin mamma. Giggi har precis åkt hem och hon känner sig lite rastlös och uttråkad. Lotta är dock Lotta och runt henne händer det alltid saker. Hon kommer inte att behöva känna sig rastlös och uttråkad särskilt länge.

De har byggt en golfbana i närheten av Lottas landställe och när Lotta vandrar runt på den blir hon glatt överraskad över hur trevlig den är. Bäst som hon vandrar där hittar hon två "övergivna" golfbollar som hon sparkar bort. En liten stund senare dyker två golfare upp i jakt på sina bollar. Lotta bekänner och får en hel del skäll. Sedan stöter hon på dessa två, humorbefriade herrar med jämna mellanrum. Första gången är när farbror Urban ger henne uppgiften att intervjua den yngre för Svartens tidning. Lotta hanterar sock det uppdraget så gott hon kan. Hon klär ut sig så att han inte ska känna igen henne och intervjuat honom sedan. Allt går bra och han misstänker ingenting. Då dyker Paul upp och flirtar med Lotta. Eftersom hon tror att han inte känner igen henne utan flirtar med en helt okänd flicka blir hon rasande och försöker ge Paul en örfil. Det är tur att farbror Urban finns i närheten och kan gjuta olja på vågorna. Lotta och Paul blir också sams igen. 

Senare tar hon sig an poeten och författaren Lenni när han har skrivkramp och förföljs av den av de båda golfarna som vill ha sitt utlovade färdigskrivna manus. Hon tar med honom till landet och han får bo i bondgården bredvid och äta en del hemma hos Lotta. Dessutom uppmanar hon honom att ta jobb som springpojke på Konsum. Han följer hennes råd och kommer med farbror Urbans hjälp över sin skrivkramp. Detta gör honom mycket tacksam och han och Lotta blir vänner. 

Lotta råkar så klart ut för lite annat också. Hon återförenar släktingar, målar huset och en del annat.

Den här boken kom jag inte alls ihåg. Den börjar ganska pladdrigt, men sedan blir det bättre. Jag förstår fortfarande inte vad hon ser i Paul eller vad han ser i henne, men bortsett från det är det en okey bok. 

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:

1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!

24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

1 kommentar: