lördag 31 maj 2014

Vilken tur, Lotta! av Merri Vik

Det här är den 23:e Lotta-boken. Det är sommarlov och Lotta har blivit osams med Paul igen. Det är alltså stor kris och livet är knappt värt att leva för stackars Lotta. Jag har svårt för Paul för det är helt obegripligt varför de är kära i varandra. De träffas knappt och tycks nästan aldrig prata eller göra något tillsammans. Han är fem/sex år äldre vilket är mycket när man är så ung som Lotta och de tycks blir osams allt som oftast. I alla fall gå Lotta runt och är dyster och ältar sitt bråk med Paul med sin stackars omgivning i början av den här boken. 

Men så kommer Giggi med goda nyheter. Hennes unga moster Kajsa som är journalist vill ha sällskap ner på en jobbresa till Köpenhamn hon har nämligen blivit osams med sin fästman. Lotta blir genast sympatiskt inställd till denna okända moster. Givetvis följer hon och Giggi gärna med. Resan dit går utan stora katastrofer. Lotta lyckas vinna jackpot på en enarmad bandit och de råkar säga fel sak på fel plats, men ändå blir det helt rätt som det ju så ofta blir för Lotta. På hemvägen råkar de bli av med hela sin reskassa och på den här tiden var det inte så lätt att få tag i pengar då men efter vissa äventyr så löser sig detta också. 

Väl hemma igen flyttar både Lotta och Giggi ut till Lottas mamma i sommarstugan. Där får de möjlighet att hjälpa en ung tjej som råkat hoppa av vid fel station och leda Svarten på villovägar. Givetvis blir det bra mellan Lotta och Paul igen i slutet av boken och Mellan Kajsa och hennes fästman. 

Det här är inte en av de böcker som jag hade som barn, men jag har läst den tidigare. Det är absolut inte en av mina favoriter. Jag tycker att den är ganska tråkig.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar