tisdag 27 maj 2014

Divergent av Veronica Roth

Beatrice lever i ett framtida Chicago där befolkningen är indelade i fem falanger. De osjälviska, de ärliga, de lärda, de tappra och de fridfulla. Beatrice och hennes 10 månader äldre bror, Caleb, fyller 16 år det här året. När man fyller 16 år väljer man vilken falang man ska tillhöra resten av livet. Alla 16-åringar får genomgå ett test som visar vilken falang de är mest lämpade för, men sedan får de välja vilken falang de vill. Men om de av någon anledning skulle misslyckas och inte bli antagna i den falang de valt är de dömda att leva utanför samhället som falanglösa resten av sina liv.

Under Beatrices test händer det något konstigt. Hennes test får inte ett entydigt resultat utan det visar sig att hon kan vara lämpad för tre falanger. Testledaren avbryter testet och låtsas att det är något fel på apparaten och så säger hon åt Beatrice att inte berätta för någon vad som hänt under testningen. Att vara lämpad för mer än en falang innebär att hon är divergent och det kan försätta henne i livsfara om någon får reda på det. Så kommer då dagen då hon och Caleb ska välja falang. Beatrice vet att hon inte kan stanna hos de osjälviska. Hon är helt enkelt inte osjälvisk nog, men om hon väljer något annat sviker hon sin familj och kommer inte att kunna ha kontakt med dem på samma sätt längre. Ens falang är ens familj. När Caleb som väljer före henne väljer de lärda blir det ännu svårare för Beatrice att välja bort sin familj och välja en annan falang, men när det blir hennes tur väljer hon de tappra.

Utbildningen startar genast och det första de får veta är att av de 20 som valde de tappra kommer bara de 10 bästa att tas upp i falangen. De övriga kommer att tvingas leva som falanglösa resten av sina liv. Beatrice byter redan första dagen namn till Tris och bestämmer sig för att hon ska klara den tuffa träningen och de tuffa proven trots att hon är en av de minsta och svagaste av de nya rekryterna.

En av deras instruktörer, Four, blir hon särskilt förtjust i och han i henne. Ett tag känns allting riktigt bra trots den tuffa träningen, men allt är inte som det ska vara i staden och snart dras alla in i ett händelseförlopp som de inte hade väntat sig.

Jag tyckte om den här boken. Det mest intressanta för mig var väl kanske inte det yttre händelseförloppet runt Tris med träning, simulationer och falangernas olika agendor utan snarare Tris funderingar på vem hon själv är mitt i allt detta och vad hon ska våga stå för, trots att det alltid har ett pris att stå för det man tror på.

Böckerna i den här serien:
Divergent
Insurgent
Allegiant
Four

Den här boken läste jag via mitt Readly abonnemang. Man kan även låna den som ebok via elib eller köpa den som inbunden (adlibris, bokus, cdon), häftad (bokus, cdon, adlibris) eller ebok (cdon, bokus, adlibris).

Andra framtidsdystopier:
Hungerspelen - Suzanne Collins

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar