torsdag 10 januari 2019

Drömmens uppfyllelse av L.M. Montgomery

Det här är den tredje boken i serien om Anne på Grönkulla. Anne har undervisat på skolan i Avonlea i två år samtidigt som hon bott hemma och hjälpt Marilla med hushållet och tvillingarna Davy och Dora. Men nu kröker vägen igen och Anne, som hunnit bli 18 år, ska studera på Richmonds högskola i Kingsport. Fru Lynde som blivit änka och tvingats sälja sin gård men inte kan tänka sig att lämna sitt älskade Avonlea flyttar in på Grönkulla för att hjälpa Marilla med tvillingarna istället för Anne. Diana har förlovat sig med Fred. Ibland känner Anne att det är lite väl många förändringar samtidigt. Då är det skönt att även Gilbert ska studera i Kingsport och att hon hennes vän Priscilla ska bo inneboende på samma ställe.

Hon och Priscilla blir nästan genast vänner med Philippa Gordon som för dem in i sällskapslivet i Kingston. Det blir början på fyra trevliga år under vilka Anne lär sig mycket och får många nya vänner. Hon har flera beundrare och det är flera personer som friar till henne, men Anne har svårt att hitta den där idealmannen som hon förställt sig sedan hon var ung och Anne tänker hellre vara ogift än svika sina ideal.

Jag har den här boken i två utgåvor. Den övre är från 1988 och den jag läste som barn. Den undre är från 1964 och den som min mamma läste som barn. Översättningen är dock från 1915 och det märks. Mest märker man det när personerna talar slang. Jag har till exempel bara stött på ordet smäcka för ljuga i den här böckerna och ordet narras som Anne vill att Davy ska använda istället förstår jag i och för sig men det känns inte som ett ord som någon använder idag. Det förvånar mig att jag aldrig reagerade på detta när jag läste böckerna som barn. Här nedan är ett citat:

"Annes hjärta krympte samman i en smärta, bittrare än hon någonsin erfarit. Det var henne omöjligt att komma med några falska tröstegrunder, och allt det Ruby sade var så förfärande sant. Hon skulle ju faktiskt lämna allt det hon frågade efter - allt som var henne dyrbart. Hon hade endast sparat samman skatter på jorden, hon hade uteslutande levat för de små och oväsentliga tingen i livet, de ting som blott är av denna världen, men hon hade förgätit de stora tingen, som når ända in i evigheten, som slår bryggan mellan två tillvarelseformer och gör döden blott till en överflyttning från en boning till en annan - från skymning till solklar dag. Gud skulle nog ta vård om Ruby - det trodde Anne fullt och fast - hon skulle få lära sig mycket hon också... Men just nu var det föga underligt att hennes själ i blind hjälplöshet klamrade sig fast vid de enda ting hon kände och höll av." s132

Jag tycker mycket om böckerna om Anne även den här. Att Anne får gå vidare och studera på högskola är roligt. Hon gör något annat än att bara växa upp gifta sig och sedan vara nöjd med att vara någons fru. Det är trevligt att läsa om livet på högskolan och vännerna hon får där. Det är dock omöjligt att begripa hur hon kunde bli kär i Roy. Han har absolut ingen personlighet alls i den här boken.

Böckerna i den här serien:
Anne på Grönkulla
Vår vän Anne
Drömmens uppfyllelse
Anne på egen hand
Drömslottet
Anne på Ingleside
Regnbågens dal
Lilla Marilla

Andra böcker av L. M. Montgomery:
The Story Girl
The Golden Road

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar