måndag 14 januari 2019

Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket av Jonas Jonasson

Jag har tidigare läst Hundraåringen som klev ut igenom fönstret och försvann och det här är fortsättningen på den boken. Allan Karlsson och hans vän Julius befinner sig på lyxhotell på Bali. De är lite uttråkade och dessutom börjar pengarna ta slut. Allan skaffar en svart platta och snart är han mer insatt i världspolitiken än han någonsin varit. Julius oroar sig en hel del för det där med pengarna, men Allan är helt obekymrad.

Eftersom det är Allans hundraettårsdag så har Julius ordnat ett födelsedagsfirande. Kalaset ska kulminera i en luftballongfärd. Saker går dock inte enligt plan utan Allan och Julius råkar åka i väg ensamma i luftballongen störta, hamna i sjönöd och bli upplockade av ett Nordkoreanskt fartyg.

För att överleva säger de att Allan är kärnvapen expert som gärna vill hjälpa Nordkorea att utveckla atombomber. De hamnar alltså i Nordkorea. Samtidigt är Margot Wallström på väg dit i ett försöka att medla med Kim jong un. Nu gäller det bara för Allan att bluffa de Nordkoreanska experterna tillräckligt länge för att de ska lyckas fly på Margot Wallströms flyg. Detta lyckas över all förväntan och de tar sig till USA där de återigen hamnar mitt i händelsernas centrum och får kontakt med andra världsledare.

Sedan går Allans resa vidare till Sverige och en ny mycket oväntad karriär som blir avbruten på ett lika oväntat sätt. Snart måste världens ledare återigen ha koll på Allan Svensson.

Jag tycker faktiskt bättre om den här boken är första boken om Allan Svensson. Om man har läst den vet man också ungefär vad man kan vänta sig av den här boken.

Andra böcker av Jonas Jonasson:
Hundraåringen som klev ut igenom fönstret och försvann
Analfabeten som kunde räkna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar