torsdag 11 maj 2017

Hur du pratar med drakar av Cressida Cowell

Det här är den tredje boken om Hicke Hiskelig Halvulk III. Alla de unga vikingapojkarna är ute på piratträning i riktigt dåligt väder med sin lärare Gape. Dagens uppgift är att anfalla en fiskebåt från fredliga landet. De är uppdelade i par och för att visa att de lyckats med uppgiften ska de ta med sig en av fiskarnas hattar tillbaka till Gape.

Givetvis går det inte som planerat för Hicke och hans vän Fiskfot. De seglar vilse i dimma och i stället för att anfalla en fiskebåt från fredliga landet råkar de anfalla ett skepp med romerska draksmugglare. Där får de höra romarnas listiga plan för att få stammarna så upptagna med att slåss med varandra att de inte märker när smugglarna stjäl alla deras drakar. De ska kidnappa hövdingens barn och skriva ett brev där den andra stammen säger att de har kidnappat barnet. Mot alla odds lyckas Hicke och Fiskfot fly och dessutom få med sig en av romarnas hjälmar. Tyvärr blir Hickes drake, Tandlöse kvar hos romarna. När de kommer hem försöker Hicke övertyga sin pappa om att skicka skepp mot romarna och rädda Tandlöse. Men trots att Hicke har hjälmen de tog lyckas Hicke inte få sin pappa att tro honom när han berättar om smugglarna han mött och deras plan.

Så blir Hicke och Fiskfot kidnappade. Kidnapparna tog dem båda eftersom de inte var säkra på vem av dem som var hövdingens son. De förs till romarna där Hicke återigen möter sin fiende Alvin. Det visar sig att Alvin är hjärnan bakom romarnas plan. De sätts i en cell i väntan på att de ska få vara underhållningen på stora gladiator dagen. I cellen blir Hicke till sin stora glädje återförenad med Tandlöse och här möter de Kamikatzi, Träsk-Patraskets tronarvinge. Till en början tror Hicke att hans pappa snart kommer att komma och rädda honom, men snart inser han att han själv måste komma på en plan för att ta dem där ifrån.

Det här var en okey bok i samma anda som de tidigare böckerna i serien. Kamikatzi var en trevlig bekantskap i en annars mycket mansdominerad värld.

Böckerna om Hicke:
Hur du tränar din drake
Hur du blir pirat
Hur du pratar med drakar
Hur du stjäl en potatis
Hur du blir en riktig hjälte
Hur du (nästan) korsar Atlanten
Hur du krossar en drakes hjärta
Hur du stjäl en drakes svärd
Hur du stjäl en drakjuvel

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ljudbok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar