onsdag 17 maj 2017

Katitzi av Katarina Taikon

Det här är den första del i serien om Katitzi. Efter att hennes mamma dött hamnar Katitzi på barnhem. Där trivs hon ganska bra. Hon har kompisar, särskilt bästa vännerna Pelle och Gullan, och en fiende i Ruttan. Även om föreståndaren för barnhemmet inte är snäll mot Katitzi så är fröken Kvist som också jobbar där mycket snäll. I det stora hela så är livet på barnhemmet bra och bekymmerslöst för Katitzi. Så en dag kommer en man för att hämta Katitzi han är hennes pappa säger han och dessutom har han med sig några av Katitzis syskon. Katitzi som inte alls känner igen sin pappa vägrar först att följa med. Men när hennes pappa kommer tillbaka igen ett par veckor senare följer hon med honom hem.

Hemmet blir en helt ny upplevelse för Katitzi. Hon blir glatt emottagen av sina äldre syskon och sin pappa och det gör att hon snabbt känner sig hemma igen. Här finns tre äldre syskon, Paul, Rosa och Lena och pappas nya fru som Katitzi bara kallar tanten och tre yngre halvsyskon. De bor i tält och vagnar utan rinnande vatten och de eldar ved för att få värme. Barnhemmet verkar lyxigt i jämförelse, men att vara hemma hos familjen känns bra tycker Katitzi även om det är en  hel del att vänja sig vid. De talar till och med ett annat språk, romanes, som Katitzi helt har glömt bort. Katitzi kan inte heller förstå varför många människor är så elaka mot dem och varför de inte kan få bo i hus som alla andra.

Katitzi får, precis som sina äldre syskon, hjälpa till hemma. Äldsta systern Rosa som är i de yngre tonåren är i stort sett den som sköter hushållet eftersom deras styvmamma inte orkar någonting, utom att delta när det blir fest eller andra roliga aktiviteter. Katitzi blir förvånad när hon förstår att varken hennes pappa eller någon annan i lägret kan läsa eller skriva eftersom de aldrig fått gå i skolan. Katitzi och Lena längtar efter att få gå i skolan och lära sig saker precis som alla andra barn, men eftersom de flyttar så ofta är det inte möjligt.

I den här boken känner man tydligt hur orättvist livet är för Katitzi och hennes familj bara för att de är zigenare. Om och om igen blir de på ett väldigt bryskt sätt ivägkörda från plats efter plats och när Katitzis och hennes syster Lena vill börja skolan så säger rektorn nej. Här blir Katitzis funderingar om vad en zigenare är väldigt tydliga och det blir helt obegripligt varför någon skulle få behandla dem illa bara för att de är zigenare. En bra bok att läsa tillsammans och prata om.

Böckerna om Katitzi:
Katitzi
Katitzi och Swing
Katitzi i ormgropen
Katitzi rymmer
Katitzi, Rosa och Paul
Katitzi i Stockholm
Katitzi och Lump-Nicke
Katitzi i skolan

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon), ebok (bokus, cdon, adlibris) och ljudbok (cdon, adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar