fredag 5 maj 2017

Golfhistorier av P. G. Wodehouse

Den här boken har tidigare getts ut med titeln Ett upp för Cuthbert.
Den handlar om en golfklubb där den äldste medlemmen sitter på terrassen och berättar sedelärande berättelser om golf och livet för förbipasserande medlemmar som inte hinner undan i tid. "När man man mötte blicken från dem, såg man in i den fullkomliga friden, den frid som kommer endast till dem som gett upp golfen.
   Äldste medlemmen har inte spelat golf sedan den massiva gummibollen trängde ut den gamla hederliga gutaperkan" Men som åskådare och filosof finner han alltjämt stort nöje i det ädla tidsfördrivet." s,114

Den här boken innehåller berättelserna:
Ett upp för Cuthbert - Cuthbert önskar vinna den fantastiska Adelinas hjärta, men hans enda talang är som golfspelare och Adelina imponeras mer av poeter och andra intellektuella män. Cuthbert går så långt att han går med i Litterära Klubben för hennes skull utan att lyckas vinna någon framgång. Men då händer något som förbättrar hans anseende hos Adelina avsevärt.

En kvinna är bara en kvinna - Peter Willard och James Todd är de bästa av vänner tills de blir kära i samma kvinna. De håller god ton men det står snart klart att en av dem måste bort och de bestämmer sig för att spela golf om saken.

Mixed Threesome - En man tar upp golf ganska sent i livet och blir så besatt av spelet att han försummar allt annat inklusive sin fästmö.

Söndrade hjärtan - En golftokig man möter på sin semester den perfekta kvinnan. Han är övertygad om att hon också är en golfare till och med en duktigare golfare än han, men hon bär på en stor hemlighet som riskerar att förstöra deras äktenskap.

Gerorge Mackintosh's underbara räddning - George har varit en tystlåten man som inte vågat säga vad han tycker och inte kunnat ta för sig. Så går han en kurs i vältalighet och blir så vältalig att han aldrig är tyst. Snart är det ingen som vill spela golf med honom mer och hans fästmö håller på att bli tokig på honom.

Golfprovet - En chef bestämmer sig för att spela golf med två av sina anställda för att se vem av dem som har det jämnaste humöret. Den mannen tänker han ge en befordran. Mitchell Holmes har ett hemskt dåligt golfhumör, men han måste bli befordrad för att kunna gifta sig.

Det långa hålet - Två män spelar ett mycket ovanligt hål med en mycket stor insats. Här spelar regelboken en avgörande roll när det gäller att kora vinnaren.

Akilleshälen - Den mycket drivne miljonären Jopp bestämmer sig för att vinna amatörmästerskapen i golf trots att han aldrig spelat golf tidigare, eftersom Miss Merridew bara vill gifta sig med honom om han vunnit. Det ser ut som att han kommer att lyckas med den bedriften.

Hårdhandskarna - En man kämpar för att vinna en flickas hjärta och när allt hopp ser ut att vara ute så är det golfen som vänder situationen till det bättre för honom.

Hurusom Goff blev till - Påhittad historia om hur Goff blev till.

Jag tyckte bättre om Wodehouses andra bok om golf, Oss golfare emellan, än den här, men den här var också okey. Lite småtrevlig lättsmält läsning.

Andra böcker av P.G. Wodehouse:
Oss golfare emellan
Jeeves och feodalandan

Man kan inte köpa den här boken ny på svenska men på engelska heter den The Clicking of Cuthbert och finns som ebok (bokus, adlibris), inbunden (adlibris, bokus, cdon) och häftad (cdon, adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar