lördag 11 mars 2017

Djungeldoktorn på krigsstigen av Paul White

Det här är den fjärde boken i serien om djungeldoktorn. Jag blev jätteglad när jag hittade den på ett antikvariat. Jag läste den här boken som barn och kände igen en del av den nu när jag läste om den. Den här boken gavs ut på svenska år 1961 och det engelska originalet är ännu äldre.

När Malalangambuli eller Mbuli som han kallas kommer till sjukhuset är han på väg att bli blind. Hans mamma och han har vandrat i tre dagar för att komma till sjukhuset som är mammans sista hopp. Hon har haft två andra pojkar som dog av den ögonmedicin de fick av trolldoktorerna och hon hoppas nu att sjukhuset ska kunna hjälpa honom. De börjar också behandla hans ögon så fort han kommer dit och de blir snart bättre.

Mbuli har dock maximal otur och blir snart sjuk i lunginflammation. Till doktorns förvåning visar han inga tecken på förbättring trots att han får medicin injicerad. Precis i tid kommer de på att anledningen till detta är att skötaren som ska ge honom medicinen har sålt den på svarta marknaden istället och att Mbuli bara har fått vatten. När han sedan i sista minuten får medicinen så blir han bra igen.

På sjukhuset behandlar de även benbrott, en man som blivit galen av den sjukdom han lider av, dysenteri, malaria och många andra sjukdomar. Så får doktorn en idé som han hoppas ska leda till att fler sjuka från byarna runt i kring vågar komma till sjukhuset. Som det är nu så blir de ibland hindrade av hövdingarna i sina byar.

"- Nåväl, nu tänkte jag att vi skulle ordna med en uppvisning just inför hövdingarna. Vi ska bjuda hit dem. Vi ska också bjuda Bwana P.C. (provinskommisarien - en mycket hög tjänsteman), och vi ska visa dem vårt arbete, våra mikroskop och hur vi delar ut läkemedel. Skolflickorna ska få demonstrera hälsovård. Daudi får hålla ett föredrag om dudus och visa hövdingarna med hjälp av förstoringsglas, hur insekterna serut och i en del fall med mikroskåpets hjälp. Vi ska låta hämta förutvarande patienter, som nu är friska. Jag har fotografier av dem, som visar hur de såg ut, då man kom med dem, så de själva kan se skillnaden. Vi ska också visa dem vårt laboratorium och hur vi gör i ordning mediciner." s. 110 Alla gillar idén och hjälper till att genomföra den så att dagen blir en stor succé.

Man kan inte köpa den här boken ny på svenska utan får i så fall leta på antikvariat. På engelska heter den Jungle Doctor Attacks Witchcraft och finns som pocket (adlibris, bokus, cdon).

Böckerna om djungeldoktorn:
Djungeldoktorn
Djungeldoktorn på Safari
Djungeldoktorn opererar
Djungeldoktorn på krigsstigen
Djungeldoktorns fiender
Djungeldoktorn möter ett lejon
Djungeldoktorn vågar och vinner
Djungeldoktorn bland Gogofolket
Djungeldoktorn och virvelvinden
Djungeldoktorn i blickpunkten
Djungeldoktorn i närkamp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar