torsdag 30 mars 2017

Hur du tränar din drake av Cressida Cowell


Hicke Hiskelig Halvulk III är ende sonen till hövdingen över de Håriga Huliganerna. Det är meningen att han ska ta över som hövding efter sin far, men som det ser ut nu är han absolut inte lämpa till detta. Hicke hoppas i alla fall på att klara av mandomsprovet i sin stam då man ska fånga och träna en drake. Om man misslyckas blir man förvisad från stammen för all framtid, vilket Hicke känner är ett lite väl strängt straff.

Så står Hicke där tillsammans med sin bästa vän Fiskfot och de andra ungtupparna som ska göra provet. Deras första uppgift är att klättra upp till grottan där tre tusen unga drakar ligger och sover sin vintersömn, välja ut en drake och lägga ner den i sin korg och sedan klättra ner igen utan att väcka drakarna som sover i grottan. Några av de andra pojkarna pratar om att de noggrant ska välja ut en särskild drake, men Hickes plan är helt enkelt att ta tag i första bästa drake och sedan ta sig i från grottan så fort som möjligt utan att väcka drakarna. När allt faktiskt ser ut att gå bra verkar det vara för bra för att vara sant, vilket det snart visar sig att det faktiskt var. På något förunderligt sätt lyckas dock alla pojkarna ta sig därifrån med livet i behåll och varsin drake.

Nu återstår bara uppgiften att träna draken. Det finns en bok i ämnet som deras lärare Gape hänvisar till. Tyvärr saknar de boken mer utförliga beskrivningar om draktränarkonsten. Där står bara att man ska skrika åt draken. Det fungerar dock inte för Hicke som därför provar en hel mängd andra metoder. Att han talar drakiska och alltså förstår vad hans drake säger, är inte en nackdel, men inte heller den fördel man skulle kunna tro. Hicke är ganska säker på att de inte kommer att lyckas särskilt bra på provet, men han hoppas verkligen att de inte kommer att misslyckas heller. Han har ingen större lust att bli förvisad. Så kommer då den stora dagen och självklart går det inte som det ska. Men snart kommer stammens hopp att helt hänga på Hicke.

Jag är inne i en period då det är svårt att sitta still och läsa men lättare att lyssna på en en ljudbok eftersom man kan göra det samtidigt som gör annat t.ex. promenera eller städa. Den här boken lånade jag på mitt bibliotek och jag blev positivt överraskad. Jag tyckte att det här var en rolig bok och jag gillade Robert Gustafssons uppläsning.

Man kan köpa den här boken som ljudbok (adlibris, bokus, cdon) eller inbunden (bokus, cdon, adlibris).

Böckerna om Hicke:
Hur du tränar din drake
Hur du blir pirat
Hur du pratar med drakar
Hur du stjäl en potatis
Hur du blir en riktig hjälte
Hur du (nästan) korsar Atlanten
Hur du krossar en drakes hjärta
Hur du stjäl en drakes svärd
Hur du stjäl en drakjuvel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar