onsdag 31 december 2014

Tio böcker jag är tacksam över att jag läste som barn 9. Det lillahuset på präriern av Laura Ingalls Wilder

Det här är en serie böcker och även om jag läste alla böckerna redan i tio års åldern så kan man säga att jag växte med Laura. Jag läste om alla de här böckerna många gånger under min uppväxt. De första gångerna jag läste dem var de tidigare böckerna i serien mina favoriter, men när jag blev äldre ändrade det sig så att jag blev mer förtjust i de senare böckerna i serien.

Det lilla huset i stora skogen - Det här är den första boken i serien och i den här boken är Laura ganska liten kanske 4 - 5 år. I den här boken bor de kvar i en timmerstuga i Wisconsin när kusiner och andra släktingar. Det jag kommer ihåg bäst från den här boken är när Laura får sin docka.

Det lilla huset på prärien - I den här boken lämnar familjen sin stuga i Wisconsin. Pappa tycker att det har kommit alldeles för mycket folk dit och det börjar bli svårt att jaga. Familjen säger adjö till släkten och packar in sina ägodelar i en vagn och ger sig av. Det blir en dramatisk resa som leder dem fram till ett helt annat landskap, den vidsträckta prärien. Här bygger de ett hus och är med om alla möjliga äventyr. Det jag kommer ihåg bäst är när hela familjen ligger sjuk i feber på samma gång.

Huset vid Plommonån - De fick inte stanna i huset som de bygg eftersom det låg på indianernas land så i den här boken drar familjen vidare. De kommer fram till Plommonån, i Minnesota där de till en början får bo i en jordkula. Här börjar Laura skolan och träffar på den obehagliga Nellie Olsson. Det jag kommer ihåg bäst från den här boken är när Laura nästan drunknade och hur gräshopporna kom och åt upp deras skörd.

Vid Silversjöns strand - De har haft en svår tid när Mary, Carrie, mamma och lilla babyn Grace alla haft scharlakansfeber. Eftersom grannarna också varit sjuka så har Laura och pappa själva tagit hand om de sjuka och nu har de en räkning till doktorn som de inte vet hur de ska kunna betala. Men det värsta är att sjukdomen satte sig på Marys ögon så nu är hon blind. Men så får pappa jobb och när alla i familjen är friska nog att resa skickar han tågbiljetter till dem. De reser tills spåret tar slut och deras nya hem är i ett rallarläger. Här stannar de över vintern. Pappa jobbar och Laura hittar vänner. När rallarna ska dra vidare har Lauras pappa hittat den jordbit som han vill ha att bygga sin gård på och familjen blir nybyggare igen. Jag tyckte jättemycket om den här boken.

Farmarpojken - Den här boken handlar om Almanso, Lauras mans barndom, Första gången jag läste den blev jag jättebesviken eftersom jag hade väntat mig att få läsa mer om Laura, men när jag kom över den besvikelsen så är det en bra bok. Lite mer stillsam än de om Lauras barndom eftersom Almanso inte flyttade runt utan var en farmarpojke precis som titeln säger och växte upp på en farm tillsammans med sina syskon och föräldrar.

Den långa vintern - Familjen har börjat bygga upp sitt nya liv på sin nya gård. De befinner sig återigen i uppbyggnads fasen och eftersom det inte finns några söner i familjen får Laura som är den starkaste av döttrarna hjälpa pappa en del. De har den förra relativt milda vintern i minne men när den här vintern kommer blir det något helt annat. Familjen hinner tack  och lov flytta in till sitt lilla hus inne i stan innan vintern slår till, men det blir trots detta en mycket svår vinter för dem alla. Det är nästan konstant snöstorm och när tågen inte kan ta sig fram så kommer det inte in några förnödenheter till stan där folket befinner sig i nybyggarfasen och ännu inte har tillräckligt med mat och bränsle för att ta sig igenom en så lång och hård vinter. Vinter blir en svår prövning för familjen och alla andra inden lilla staden, men de lyckas överleva tills den efterlängtade våren kommer.

Den lilla staden på prärien - Laura är nu tonåring och hon trivs bra i den lilla stad som vuxit fram på prärien. Hon har många goda vänner och deltar i alla möjliga aktiviteter i stan. Det går bra för henne i skolan också och hon hoppas på att kunna ta lärarlicens så att hon kan hjälpa till att få in pengar till familjen. En av de saker som jag kommer ihåg bäst från den här boken är faktiskt de visitkort som var så populära bland stadens ungdomar.

Gyllene år - i den här boken träffar Laura den tio år äldre Almanzo som hon gifter sig med i slutet av boken. Det här tycks ha varit mycket lyckliga år i Lauras liv även om de hade sina svårigheter. Laura börjar arbeta som lärare och det var inte lätt för en ung flicka att flytta till en annan plats, bo inneboende och på egen hand undervisa barn i alla åldrar i samma klassrum utan tillräckligt undervisningsmaterial.


Böcker jag är tacksam att jag läste som barn:
1. En liten prinsessa av Francis Hodgson Burnett
2. Narnia-böckerna av C.S. Lewis
3. Hemlängtan av Michelle Magorian
4. Sju syskon av Ethel Turner
5. Gullivers resor av Jonathan Swift
6. Robinson Crusoe av Daniel Defoe
7. Emily av L.M. Montgomery
8. Den stora hemligheten av Patricia M St John
9. Det lilla huset på prärien av Laura Ingalls Wilder
10. Unga Kvinnor av Louisa May Alcott

Man kan köpa den lilla huset på prärien på svenska (adlibris, bokus, cdon) eller engelska (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar