lördag 14 maj 2016

Gregs bravader dagbok för alla mina fans av Jeff Kinney

Det här är den första delen i serien dagbok för alla mina fans. Greg har precis börjat på Middle school, motsvarar ungefär femman här i Sverige. Hans mamma gav honom en dagbok när han skulle börja i sin nya skola och Greg har bestämt sig för att göra henne till viljes och loggbok. (Han skriver Absolut Inte dagbok!) Han går med på det eftersom han när han blir rik och berömd och alla vill att han ska berätta om sin uppväxt kommer att kunna ge dem sin dagbok och på så vis slippa svara på frågor.

I sin dagbok berättar Greg om sitt liv på fritiden och i skolan. Hemma har han sina föräldrar, en storebror som heter Rodrick och en lillebror som heter Manny. Rodrick är en riktig retsticka som sätter dit Greg stup i ett. Bland annat lyckas han lura Greg att sommarlovet är slut och skolan ska börja genom att väcka honom mitt i natten några dagar in på sommarlovet. Dessutom lyckades Rodrick komma undan med det och det vara bara Greg som fick skäll. Lillebror Manny är också helt hopplös. Han kommer undan med allt! Inte ens när han ritar sitt självporträtt med tuschpenna på Gregs dörr blir hans föräldrar arga.

Greg har också en bästa kompis som heter Rowley. De bor grannar och har hängt sedan Rowley flyttade in för några år sedan. Tyvärr är Rowley inte särskilt cool (det är i ärlighetens namn inte Greg heller) och Greg tycker att det är lite jobbigt eftersom han behöver tänka mer på sin image nu när han har börjat middle school. Greg försöker ivrigt att bli lite känd och cool på sin skola utan att lyckas något vidare. Han försöker bli serietecknare på skoltidningen, han går med i skolpolisen och han bestämmer sig för att börja träna för att bli större och starkare. Tyvärr blir det inte riktigt som han har tänkt och när hans mamma insisterar på att han ska vara med i skolpjäsen så känner han nästan att loppet är kört.

Den här boken är lättlast med stor text och många illustrationer. Den är lite som ett mellanting mellan serietidning och bok. Jag tyckte att den var lite småkul.

Böckerna om Greg:
Gregs bravader
Rodrick regerar
Ett hopplöst fall
Usla utsikter
Den bistra sanningen
Mannys manöver
Femte hjulet
Värre än vanligt
Det långa loppet
Helt ute
Satsa allt
Fly fältet
På hal is

Man kan köpa den här boken som häftad (adlibris, bokus, cdon) eller kartonnage (bokus, cdon, adlibris).Inga kommentarer:

Skicka en kommentar