tisdag 8 mars 2016

Då kör vi då, Lotta av Merri Vik

Det här är bok nr 41 i serien om Lotta. Lotta och Paul är nygifta och Paul behöver resa till Kina med jobbet. Lyckligtvis sammanfaller det med att Lotta hittar ett gammalt brev där fru Bergman på Vänge Herrgård bjuder henne och Giggi på en veckas uppehälle när helst de vill som tack för att de lyckades förhindra att några tjuvar fick tag på Herrgårdens 1700-tals silver. Det passar ju bra att hon och Giggi åker iväg och roar sig lite samtidigt som Paul åker till Kina, om nu bara Giggi kan...

Då visar det att Giggi inte bara kan hon har en ännu bättre idé. Hon har nämligen tagit körkort i smyg och när hon får veta att Paul ska vara borta i två veckor så ger hon upp ett jubeltjut.

"- Då kör vi först omkring i Tobbes gamla bil en vecka, Lotta. Den finns hos mig, för han är borta på en kongress. Och jag får använda den hur mycket jag vill. Jag ringer till honom och säger att du och jag tänker bil-luffa." s.11

De bestämmer sig för att bil-luffa ner till Malmö, där de givetvis planerar att ta färjan över till Köpenhamn en dag och sedan åka till Vänge Herrgård på en veckas besök.

Det blir två händelserika veckor, som det brukar bli när Lotta och Giggi är i farten. När de rastar under resan råkar de ut för både kor och hundar, men även trevliga saker som blåbär. De gör sig ingen brådska utan stannar och tittar på sevärdheter som glasbruk när de dyker upp. De har inte heller bokat några hotell på vägen utan tar bara spontant in på trevliga ställen efter vägen, men när de kommer till Malmö är det slut på det. Allt är fullbokat! Då kommer Giggi på att Tobbe har en kusin till sin pappa som han skickar julkort till kanske han kan tänka sig att härbergera dem.

Det blir väl inte riktigt som de tänk, kusinen blir kallad Knarris av dem, men som vanligt för Lotta och Giggi blir det bra ändå. De hinner även besöka Köpenhamn och under resan lyckas Lotta föra ihop ett par som kom ifrån varandra för många år sedan.

Det här är en okey Lotta-bok. Jag förstår inte varför Merri Vik absolut ville gifta bort Lotta med Paul så tidigt när hon uppenbarligen inte kan skriva en bok om Lotta när Paul är med. Här lyckas hon i alla fall "trolla" bort honom i så gott som hela boken.

Böckerna om Lotta:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29.Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
35. Rena cirkusen, Lotta!
36. Rakt i plurret, Lotta!
37. En ros åt Lotta
38. Kära Lotta
39. Alltid Lotta
40. Lycka till, Lotta
41. Då kör vi då, Lotta
42. Läsning för Lotta
43. Glad sommar, Lotta!
44. Visst är det konstigt, Lotta
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar