söndag 25 oktober 2015

Mio min Mio av Astrid Lindgren

Den här boken läste jag högt för mina elever. Bo Vilhelm Olsson (kallad Bosse) är ett oönskat barn som bor hos tant Erla och farbror Sixten som inte alls är glada att ha honom där. Han får höra att pojkar bullrar och låter för mycket och att det var en olycksdag den dagen han kom in i huset. Hans bästa vän heter Benka och Mio brukar ibland önska och fantisera om att han hade en pappa som Benkas pappa.

Så en kväll när Bosse blir i väg skickad för att handla får han ett äpple och ett kort att posta av tant Lundin i fruktaffären. "Den du så länge sökt är på väg. Han färdas genom natt och dag, och han bär i sin hand tecknet, det gyllene guldäpplet." står det på  kortet. När Bosse sätter sig i för att vila en stund på en parkbänk i Tegnerlunden släpper han ut en ande som blivit instängd i en flaska. När anden får se guldäpplet i hans hand tar han med honom till hans fader konungen som har letat och längtat efter honom i många långa år.

Mios lycka när han äntligen återförenas med sin far är nästan för stor för att beskriva. Äntligen har han hittat hem till en pappa som har saknat honom i så många långa år, som älskar honom och vill att han ska ha det bra på alla sätt och vis. När han får en vän, Jum-Jum som är mycket lik hans gamla vän Benka och en häst Miramis så är lyckan fullständig. Men allt är inte bra i landet i fjärran. Bortanför gränsen ligger landet utanför och i landet utanför finns riddar Kato. Den grymme riddar Kato som har fört bort många barn från landet i fjärran och förvandlat dem till svarta fåglar. Riddar Kato som har ett hjärta av sten och gör allt runt sig mörkt, hårt, kallt och dött. Efter en lycklig tid på Gröna ängars ö inser Mio att han är den som ska ge sig i väg för att strida mot riddar Kato.

Tillsammans med Jum-Jum och Miramis ger han sig i väg. Det blir en farlig resa vars strapatser de är dåligt förberedda för. De har inte ens med sig ett svärd, men överallt där de råkar i fara får de också hjälp. Det är som att till och med själva naturen vill hjälpa dem som kommer för att strida mot riddar Kato. Längre och längre in i landet utanför kommer de. Närmre och närmre riddar Kato och den strid som väntar. Den strid som kommer att bli den sista för antingen Mio eller riddar Kato.

Den här boken läste jag högt för mina tvåor som tyckte om den. Det är en spännande bok även om början är lite seg.

Andra böcker som jag har recenserat av Astrid Lindgren:
Alla vi barn i Bullerbyn
Emil i Lönneberga
Nya hyss av Emil i Lönneberga
Än lever Emil i Lönneberga
Mästerdetektiven Blomkvist
Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt
Kalle Blomkvist och Rasmus
Vi på Saltkråkan
Krigsdagböcker 1939 - 1945

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus), kartonnage (bokus, cdon, adlibris) eller pocket (cdon, adlibris, bokus). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar