söndag 11 oktober 2015

Blå stjärnan av Jan Guillou

Det här är den femte delen i Jan Guillous romanserie det stora århundradet och den utspelar sig under andra världskriget precis som hans förra bok Att inte vilja se. I den här boken följer vi Johanne, Lauritz äldsta dotter.

Redan innan kriget bröt ut insåg Johanne att det var på väg och hon har redan från början varit engagerad i Norska motståndsrörelsen. Eftersom hon kan prata perfekt tyska, norska och svenska så är hon den perfekta spionen. I början av kriget är hon kurir men hon tvingas sluta efter att hon blivit varnad av sin storebror Harald som arbetar inom SS, för att hennes resor blivit så vanliga att de väckt frågor. Hennes nästa resa skulle bli hennes sista. Detta leder till ett nytt kapitel i Johannes liv.

Först hjälper hon motståndsrörelsen att ordna sabotage, men ett sabotage mot en sprängmedels transport går fel och Johanne blir skadad i försöket att spara oskyldiga människoliv. Hennes mamma som är läkare opererar henne i tid för att rädda hennes liv och försäkra att hon inte kommer att få några bestående men. Johanne har dock bestämt sig, inga mer sabotage för hennes del. Risken att oskyldiga civila skadas är alldeles för stor.

Hon börjar köra en del transporter mest av olika motståndsmän. Efter ett tag skickas hon på utbildning i England för att bli befäl inom SOE. Hon har tröttnat på att transportera testosteronstinna unga män som försätter dem alla i fara genom att vägra göra som hon säger för att de anser sig vara hennes överordnade. Efter det får Johanne ett spionuppdrag på hemmaplan i Stockholm som kräver att hon gör en hel del motbjudande saker, men det blir stor nytta av det. Dessutom fortsätter hon med transporterna och får vara med och rädda en del av Norges judar.

På hemmaplan är det inte helt lugnt. Hennes mamma, Ingeborg dör hastigt i bröstcancer och det medför att de oroar sig en del för sin pappa. Deras yngre bror dör och Harald som är SS officerare på östfronten pratar de så lite som möjligt om. Rosa och Johanne står varandra väldigt nära och talar med varandra om allt, men gör i slutändan väldigt olika val.

Det är här min favorit i serien efter Brobyggarna.

Böckerna i den här serien, "Det stora århundradet":
Brobyggarna
Dandy
Mellan rött och svart
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Äkta amerikanska jeans
1968

Andra böcker av Jan Guillou:
Vägen till Jerusalem
Tempelriddaren
Riket vid vägens slut
Arvet efter Arn

Jag stod på kö till den här boken som inbunden på biblioteket, men när jag upptäckte att jag kunde låna den till min läsplatta direkt utan kö så gjorde jag det istället. Man kan köpa den som inbunden (adlibris, bokus, cdon), ebok (bokus, cdon, adlibris) eller ljudbok (cdon, adlibris, bokus).

1 kommentar:

  1. Jag har de fyra första böckerna i serien, men har inte börjat på dem ännu. Kommer absolut att läsa dem så småningom liksom jag läst det mesta som Guillou har gett ut.

    SvaraRadera