söndag 20 september 2015

James och jättepersikan av Roald Dahl

Jag började terminen med att läsa den här boken högt för mina elever i tvåan. Den handlar om James Henry Trotter som förlorade sina föräldrar när de blev uppätna av en noshörning mitt i centrala London när han var fyra år. Detta ledde till att han fick komma till sina fastrar Sylt och Snylt. De är verkligen inte några trevliga personer och de har absolut ingen kärlek till James som får slita som en slav och aldrig får träffa några andra barn eller vuxna än faster Sylt och faster Snylt.

Så en dag när James är åtta år står plötsligt en underlig gammal man i trädgården. Han har krokodiltungor i ett kuvert som han ger till James med löftet att om han äter dem kommer fantastiska saker att hända och han kommer aldrig mer att behöva känna sig olycklig. James besvikelse när han ramlar och tappar ut varenda en av dessa dyrbara skatter på marken och de genast försvinner iväg går inte att beskriva.

Men nästan genast efteråt börjar fantastiska saker hända. I deras trädgård växer en persika ut på en gren och den växer och växer och växer. Till slut är den stor som ett hus och fastrarna börjar ta inträde av alla nyfikna som vill se den. Under tiden sitter James instängd i huset. Först till kvällen släpper de ut honom men bara för att städa på tomten efter alla gästerna. När James väl kommer ut dras han som en magnet till persikan. Han hittar en gång in i den som han följer till dess kärna. Där inne finner han sju individer som säger att de har väntat på honom. Det sju insekter sin tack vare de magiska krokodiltungorna har vuxit och är lika stora som James: Gamla Gröna Gräshoppan, Nyckelpigan, Daggmasken, Lysmasken, Silkesmasken, Tusenfotingen och Spindeln.

Dagen efter börjar saker hända. Persikan släpper från sin gren och rullar ut i världen och James befinner sig på sitt livs största äventyr tillsammans med sina nya vänner.

Den här boken läste jag högt för mina tvåor som älskade den. Den är spännande och rolig. Rekommenderas!

Andra böcker av Roald Dahl:
Kalle och Chokladfabriken
SVJ

Man kan köpa den här boken på engelska som pocket (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon,). På svenska ser den ut att vara tillfälligt slut (adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar