måndag 28 september 2015

Jemen är bra! av Tanja Holm


Jag läste för ett år sedan Gulfen : En framtida krutdurk av Bitte Hammargren. Den boken handlade om alla gulfländerna utom Jemen. Det saknade jag med den boken och när jag så att den här boken hade kommit ut bad jag mitt bibliotek att köpa in den och det gjorde de :-)

Tanja Holm reser till Jemen för att lära sig om landet och skriva en bok. Det här är den boken och den är mycket intressant. Tanja skriver om maten, problemet med att få vattnet att räcka. Tydligen vet man inte riktigt hur länge till det kommer att finnas vatten till alla människor i huvudstaden Sanaa t.ex. "Sanaas grundvattennivå låg 30 meter under marken på 70-talet. Nu borrar man 2000 meter ned under jorden. Idag brukas tio gånger så mycket mark som då brunnarna introducerades och Jemen rankas som ett av världens tio mest vattenstressade länder. Trots att Jemen har mest nederbörd på Arabiska halvön, med sina 167 mm per år (ungefär fyra gånger mindre än Sverige), kan de inte ens täcka dagens behov, om de skulle återgå till traditionellt jordbruk." s.103 "De starka oljeborrarna flyttas från öknen till huvudstaden för att hitta vatten och hålla liv i Sanaa ännu ett par år. Men ju djupare vattnet hämtas desto sämre är kvaliteten, exempelvis stiger nivån av fluor vilket leder till skador på tänder, njurar och skelettet, barnen blir hjulbenta. Eftersom grundvattnet fylls på mycket sakta tar även det slut en dag. I skuggan av Jemens konflikter och krig finns alltså ännu ett bekymmer som måste lösas. Möjligen är vattenfrågan en av landets mer akuta, den hotar inte bara huvudstaden utan hela befolkningen till livet." s. 103

Hon skriver om arrangerade äktenskap som ingås utan att parterna känner någon kärlek för varandra. "Valet av partner är ett av livets viktigaste beslut, att överlåta det på barnen, som saknar både kunskap och erfarenhet, vore ett svek som föräldrarna ser det. I Jemen är kärleken, som man uppfattar den, något som växer fram per automatik i äktenskapet. Den kommer med intimiteten, eller när barnen föds, säger de gifta. Ett fungerande äktenskap växer däremot inte ur kärleken, där är det snarare ett lotteri." s 41 - 42

Hon besöker olika landsdelar och försöker förstå sig på konflikten mellan syd- och nordjemen samt de olika revolutionerna. Hon tar stora risker och råkar också illa ut några gånger men för det mesta möter hon stor gästfrihet. Hon frustreras när hon gång på gång fastnar i Jemens byråkrati där man alltid förväntas muta folk.

Jag tyckte mycket om den här boken den var mycket intressant och jag rekommenderar den till alla som är intresserade av Jemen.  

Jag lånade den här boken på biblioteket. Man kan köpa den som ebok (bokus, cdon, adlibris) eller häftad (adlibris, bokus, cdon).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar