söndag 21 juli 2013

Hövdingens bägare av Martin Widmark

Det här är den första boken i Martin Widmarks nya serie om Halvdan Viking. Havldan är en pojke i Östbyn där man fortfarande tror på Tor och Oden. De är dödliga fiender med Östbyn där man har bytt religion och blivit kristna. Halvdan bor hos smeden Björn i Östbyn sedan han skadat sin fot när han skulle kliva av sin pappas skepp där. Tyvärr hade han råkat få foten i kläm och skeppet hade tvingats resa utan honom. Det har nu gått några år sedan dess. Halvdan bor fortfarande kvar hos Björn och hans fot har aldrig blivit bra igen. Halvdan är dock lite en en skald och hittar de rätta rimmen vid rätt tillfälle.

En dag kommer det en man från Västbyn med meddelande till hövding Ragnar Drakdödare i i Östbyn. Kung Alarik i Västbyn bjuder in dem för att tävla i olika lekar. Halvdan får följa med eftersom hövding Ragnar vill att någon ska kunna berätta om hans fantastiska seger. I Västbyn är det finare än hemma i Östbyn och rent eftersom de städar och tvättar sig. Halvar blir vän med kung Alariks syskonbarn Meia och hon visar honom runt i byn. Halvar blir motvilligt imponerad men sedan får han veta hur kung Alarik har tänkt fuska i spelen. Tyvärr får han inte något tillfälle att tala om detta för sin egen bys kämpar och så går det som det går. Ska Halvdan kunna rädda Östbyns ära?

Den här boken är mycket snabbläst. Den har trevliga illustrationer gjorda av Mats Vänehem och ett snabbt tempo i berättandet. Den är helt okey att läsa skriven med en del humor. 

Till min stora förvåning kunde man inte köpa den här boken som ebok. Men den går att köpa som mp3 eller inbunden från bokus och adlibris. Jag hoppas att den även kommer att komma som ebok.

Böckerna om Halvdan Viking:
Hövdingens bägare
Främlingens grav
Vargens hjärta
Forsens drottning
Miklagårds lås
Isens gud
De sju brödernas skatt
Munkens löfte
Ulfberths svärd

Andra böcker av Martin Widmark:
Biblioteksmysteriet
Brandkårsmysteriet
Cafémysteriet
Campingmysteriet
Diamantmysteriet
Fotbollsmysteriet
Fängelsemysteriet
Födelsedagsmysteriet
Galoppmysteriet
Modemysteriet
Mumiemysteriet
Simborgarmysteriet
Skolmysteriet
Tidningsmysteriet
Tågmysteriet

David och Larissa:
Antikvariat Blå Spegeln
Den trettonde gästen
Dårarnas ö
Under en himmel av glas
Nåjdens sång
Kleopatras trädgård

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar