onsdag 3 juli 2013

Folket som försvann av Jo Salmson

Det här är den fjärde och sista delen i Jo Salmsons serie om Häxfolket. Delarna är inte särskilt fristående utan man bör börja med del ett och sedan läsa dem i ordning.

Sol är på väg för att möta Häxfolket för första gången. Under den korta tid sedan hon lämnade sitt hem har hon fått ändra uppfattning om sig själv och hela sin tillvaro många gånger. Nu får hon veta att hon är Sol och det är från henne som hela Häxfolket får sin magi. På alla dessa år då hon har varit borta har de inte kunnat utöva någon magi alls. Det är mycket för Sol att vänja sig vid. Hon får veta att hela Häxfolket har planerat att fly undan Generalen Kiijana, men när Sol är tillbaka och de har sina magiska krafter igen är det några av ledarna som ändrar sig och vill stanna och hämnas. General Kiijana som brinner av revanschlust och vill att det ska bli krig igen. Mitt i det här står de fyra barnen Sol, Varg, (som också är av Häxfolket) Eno och Arel. De är helt överens om det inte får bli krig. De ska se till att stoppa det. Det blir inte någon lätt kamp och den måste föras på två håll. Sol och Varg måste övertyga det råd som styr Häxfolket om att de inte kan använda magin på ett felaktigt sätt. Samtidigt ger sig Arel och Eno till stridigheterna för att tala om sanningen om hur det förra kriget mot Häxfolket startade och förhindra det här.

Jag tyckte att avslutningen kom lite väl snabbt. Först är de på väg att försöka stoppa kriget och sidan efter så sitter de och minns hur det gick till när de stoppade kriget. Men boken var okey.

Jag lånade den här boken från Elib och läste den på min iPad mini. Man kan köpa den både som inbunden bok och som ebok från bokus och adlibris.

Böckerna i serien om häxfolket:
De stulna barnen
Fly Sol, fly
Magiska krafter
Folket som försvann

Böckerna i serien om drakriddarna:
Tam tiggarpojken
Tams svåra prov
Jakten på Tam
Tam i drakarnas stad
Tam och drakupproret
Tam och nydraken

Böckerna i serien drakarnas öde:
Stjärnstenen
Draksången

Böckerna serien om Maro:
Kungen kommer!
Skuggan och draken
Ett hjärta av is
I drottningens namn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar