måndag 1 juli 2013

Det är Lotta, förstås! av Merri Vik

Det här är den första boken om Lotta. Merri Vik skulle sedan komma att skriva ytterligare 46 böcker om henne. Den här boken gavs ut för första gången år 1958, men mitt exemplar är nyare.

När vi möter Lotta för första gången är hon 13 år och yngst i sin familj som består av mamma, pappa, 17-åriga tvillingarna Gerd och Malin samt 15-åriga Knatt. Lotta är en visa i sin familj så fort någon har spillt något, slarvat bort något eller ställt till det på något annat sätt säger de: "Det är Lotta, förstås!".

I den här boken har Lotta lite problem i skolan. Betygen är inget vidare och hon har inte alltid så lätt att komma överens med sina lärare. Under samma dag får hon en anmärkning av sin klassföreståndare, Lockige Fridolf, för sin brist på ordning och sin geografilärare Alma eftersom hon inte gjort sin läxa (igen). Ett litet tag senare råkar de under ett ärende skvallra om sina lärare under skolans högtalarsystem som är på... Vi kan bara konstatera att det inte går så bra för Lotta i skolan.

Hon råkar även ut för en hel del mindre fadäser som att ramla i kolet i skolans kolkällare när de ska hämta en skolbok, gå upp en timme för tidigt på luciamorgonen, hälla salt i stället för socker i chokladen hon lagar till familjefrukosten. Men hon hinner även göra några riktigt bra saker som när hon hittar en portfölj och återbördar den till sin ägare och när hon hjälper sin klasskamrat Britt-Marie.

Det här är en trevlig början på serien. Lottas skolproblem tar mer plats än de gör i senare böcker och hon råkar inte bara ut för saker som hon gör i senare böcker utan här har hon ofta gjort något som ledder till de problem hon hamnar i.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

Till min stora glädje har dessa böcker getts ut igen både som ebok (bokus, adlibris) och häftad (adlibris, bokus, cdon). 

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar