lördag 15 juni 2013

Birds, Beasts, and Relatives av Gerald Durrell

Det här är den Gerald Durrells andra bok om de barndomsår då han bodde med sin familj på den Grekiska ön Korfu. Den första boken heter "Min familj och andra djur" på svenska. Av någon anledning tycks den här boken inte finnas översatt till svenska. Den här boken utspelar sig under samma tidsperiod som den första boken och är helt enkelt mer av samma sak, olika händelser som Gerald kommer ihåg från sin tid på Korfu.

Geralds Stora intresse på den här tiden (och även senare i livet) var djur av alla slag. Han prövade hårt sin familjs tålamod genom att släpa hem djur av alla de slag till villan där de bodde. En av de mer minnesvärda tillfällena är när han släpar hem en stor död sköldpadda och bestämmer sig för att dissekera den, på verandan, när hans storebror Leslie ligger innanför och försöker återhämta sig efter en allvarlig dysenteri attack. Gerald är noggrann och bestämmer sig för att även ta reda på vad sköldpaddan kan ha ätit innan den dog. Resultatet av denna nyfikenhet blir att man knappt kan vistas i villan och familjen blir allt annat än glad.

Geralds fascination av djur- och insektslivet på ön leder till att han gör många fynd och lär känna Theodore Stephanides som tycks veta allt om det mesta. Han är en levande uppslagsbok för Gerald och stöttar honom i hans intresse både som sällskap på en del av de många turer Gerald gör för att studera olika djur och som källa till kunskap om det han hittar. Gerald får tag på många olika djur bland annat igelkottar och sjöhästar. Han försöker även byta till sig en björn, men med tanke på hur familjen reagerar när de får se björnen så är det nog lika bra att han inte var framgångsrik i detta.

Larry har en för resten av familjen irriterande ovana att bjuda hem de mest excentriska personer till villan. Dessa kan dyka upp vilken tid på dygnet som helst och stanna länge. Några av dessa får vi möta här: Sven som underhåller dem genom att spela Bach på dragspel i timmar och Donald och Max som anländer mitt i natten rejält alkoholpåverkade i en hästdroska med en stor flerarmad ljusstake som enda belysning samt Kapten Creech som friar till deras mamma är några av dem mest minnesvärda.

Vi får även vara med den fantastiska födelsedag då Gerald får det han önskar sig mest av allt, en egen åsna.

Med tanke på att Gerald var mellan 10 och 15 år då han bodde på Korfu så är det lite förvånande att han får dricka så mycket vin som han får. I boken skriver han om i alla fall två gånger då han dricker så mycket att han blir påverkad. Inte konstigt då att han hade alkoholrelaterade leverproblem som äldre...

Jag tycker om den här boken. Trevlig, ganska kul och somrig läsning.

Jag köpte den har boken på en Second Hand Shop för 10 kr. Om man inte har turen att hitta den begagnad så kan man köpa den ny från adlibris eller bokus. På bokus kan man även köpa den som nedladdningsbar ljudbok.

Andra böcker av Gerald Durrell:
Min familj och andra djur
The Garden of the Gods

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar