fredag 9 juni 2017

Ulfberhts svärd av Martin Widmark

Det här är den nionde boken om Halvdan Viking. Halvdan och hans vän Meia har åkt till Island tillsammans med sin vän Do. När de kommer dit har vulkanen Hekla precis fått ett utbrott. Himlen är därför helt täckt av tjocka moln och alla vägar är täckta av aska. De blir dock väl mottagna i Egil Skulasons hus. Egil anser sig vara en fantastisk skald och han uppskattar Halvdans förmåga att skalda därför välkomnas de till en början i hans hem. Egil har dock stora bekymmer. Hans dotter Inga ska gifta sig och som brudgåva har han lovat brudgummen ett Ulfberth svärd. Ulfberths svärd är ohyggligt dyra eftersom de är ohyggligt bra. De smids av stål och har en tid varit omöjliga att få tag på men nu ska smedjan där de smids enligt ryktena finnas på andra sidan av ön. Dit skickade Egil några av sina män för flera veckor sedan men de har inte kommit tillbaka och utan svärd blir det inget bröllop. 

Egils Völva har ett ont öga till Meia, Halvdan och Do, men särskilt till Do. Hon spår att Freja är arg på dem för att de inte har offrat tillräckligt till henne. Det är därför hon låtit Hekla få ett utbrott. För att blidka henne måste Meia, Halvdan och Do offras. Halvdan lyckasrädda livet på sig och Meia genom att skalda. Dessutom får han till en frist. Om han och Meia lyckas komma tillbaka med svärdet i tid till bröllopet ska Dos liv räddas. Det enda problemet är att det är ett omöjligt uppdrag. Solen har inte synts på länge och utan sol kan man inte hitta dit särskilt inte när alla stigar är gömda under aska. Meia och Halvdan är dock fast beslutna att lyckas. 

Den här boken var helt okey. En av de bättre böckerna i serien. Spännande men inte särskilt blodig som en del av andra böckerna i serien är. 

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon), ebok (bokus, adlibris) eller ljudbok (adlibris, bokus).

Böckerna om Halvdan Viking:
Hövdingens bägare
Främlingens grav
Vargens hjärta
Forsens drottning
Miklagårds lås
Isens gud

De sju brödernas skatt
Munkens löfte
Ulfberths svärd
Tågmysteriet
Zoomysteriet

David och Larissa:
Antikvariat Blå Spegeln

Den trettonde gästen
Dårarnas ö
Nåjdens sång
Under en himmel av glas
Kleopatras trädgård

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar