måndag 19 juni 2017

Katitzi rymmer av Katarina Taikon

Det här är del fyra i serien om Katitzi. Efter att hennes styvmamma (som Katitzi och hennes helsyskon kallar tanten) återigen har slagit henne bestämmer Katitzi sig för att rymma. Hon ska ta sig till sin mormor Mami som hon vet bor på ett ålderdomshem i Uppsala. Det är inte lätt för en flicka i 9-årsåldern utan pengar att ta sig så långt, men Katitzi är van att ta sig fram. Hon lyckas få lift och när hon väl kommer till Uppsala lyckas hon hitta rätt ålderdomshem genom att fråga sig fram. Lite orolig är hon dock över hur Mami kommer att reagera när hon dyker upp. Hon blir väl inte arg.

Mami blir verkligen inte arg utan bara glad att få träffa Katitzi igen. Det är först när hon ser alla blåmärken och sår på Katitzis kropp som hon blir arg, men inte på Katitzi utan på hennes styvmamma och på hennes pappa som inte hindrar sin fru från att behandla hans barn så illa. Katitzi vill stanna hos Mami alltid. Hon trivs bra med Mami och de andra gamlingarna på ålderdomshemmet. Men efter att Mami fått pappa Taikon att lova att ingen ska få slå Katitzi flyttar hon hem till lägret igen.

Medan Katitzi är borta återvänder Rosa till familjen. Hon trivs inte hos sin man och sin nya familj så nu vill hon flytta hem igen. Pappa tar vänligt emot henne, men tanten blir arg. Hon vill inte att Rosa ska komma tillbaka. Lena som haft det jättejobbig eftersom tanten slår henne med flyttar till sin moster.

I slutet av den här boken bestämmer Paul och Rosa sig för att ta med sig Katitzi och flytta eftersom ingen av dem står ut med tanten längre.

Det här var en intressant bok. Katitzi kunde ha råkat väldigt illa ut eftersom hon går runt så mycket hos människor hon inte känner, liftar osv. Men det går bra för henne. Hon tar sig fram. Jag måste säga att med tanke på hur diskriminerade zigenare var på den här tiden så möter Katitzi väldigt många vänliga, snälla och hjälpsamma människor. Här får vi veta att Katitzis mamma inte var zigenare och att Mami inte är Katitzis mormor utan hennes pappas första fru. De skilde sig eftersom hon inte kunde få barn.

Böckerna om Katitzi:
Katitzi
Katitzi och Swing
Katitzi i ormgropen
Katitzi rymmer
Katitzi, Rosa och Paul
Katitzi i Stockholm
Katitzi och Lump-Nicke
Katitzi i skolan

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon), ebok (bokus, cdon, adlibris) eller ljudbok (cdon, adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar