fredag 23 juni 2017

Fem följer ett spår av Enid Blyton

Som barn älskade jag fem-böckerna och eftersom det finns väldigt många så hade jag därmed läsning i massor. Jag kommer ihåg dem som väldigt spännande. Jag har dock inte varit ett dugg intresserad av att läsa om någon av dem, men nu bestämde jag mig för att göra det.

Boken börjar med att Tim, Georges hund, skadar sig och måste ha en tratt runt huvudet för att inte klia upp såret. George kan inte tåla att folk skrattar åt hennes hund så hon bestämmer sig för att ge sig ut och campa tills han kan ta bort tratten igen. Hennes kusin Ann kommer på besök och campar med henne. De har det trevligt även om de saknar Anns äldre bröder Dick och Julian som är på skolresa i Frankrike. De har det trevligt men så ser de underliga ljus på nätterna

Författaren lägger mycket energi på att beskriva hur och vad barnen äter i de här böckerna t.ex. "Några tallrikar fanns inte, så de blev tvungna att göra skinksmörgåsar. Av en händelse hade Dick tagit med sig senap och nu beredde han ett tjockt lager på skivorna, innan George lade dessa mellan två brödskivor." s. 55

Efter ett tag kommer Julian och Dick också. När de får höra om de underliga ljusen så blir de nyfikna, det låter som ett riktigt äventyr. De bestämmer sig för att stanna och under natten är det mer konstiga ljud och ljus än någonsin. De inser att någon försöker skrämma bort dem och bestämmer sig för att låtsas att de blivit rädda och ska ge sig av. På natten kommer pojkarna tillbaka och spionerar. De får se ett gäng med tre män och en kvinna leta efter en stor sten under vilken ingången till en grotta ska finnas. I den grottan har deras kumpan gömt blåkopior som han stulit. När pojkarna kommer tillbaka till lägret bestämmer de fem sig för att ge sig på jakt efter både skurkarna och blåkopiorna.

Fem-böckerna känns lite otidsenliga eftersom de gör en sån grej av att George (egentligen Georgina) är en tjej men ändå har kort hår och beter sig mer som en kille. Det verkar vara en fantastisk komplimang att säga att hon är som en kille. Ann sällskapets flicka är den som tar hand om disk, städning och matlagning i mycket stor utsträckning. Annars är det ett ganska spännande äventyr.

Andra böcker om Fem-gänget:
Fem på fotvandring
Fem på mystiska heden

Böckerna om Tvillingarna O'Sullivan och St. Clare's:
Tvillingarna kommer till St. Clare's
Tvillingarna O'Sullivan
Flickorna i femte klass

Man kan köpa den här boken som ljudbok (adlibris, bokus, cdon)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar