lördag 17 juni 2017

Hur du blir en riktig hjälte av Cressida Cowell


Det här är den femte boken om Hicke Hiskelig Halvulk III den ende sonen till hövdingen för vikingastammen de Håriga Huliganerna. Hicke är 11 år och liten för sin ålder. Tillsammans med de andra unga pojkarna i sin stam går han på piratträningsprogrammet med Gape Rapkäft som lärare. När den här boken börjar har de en lektion i att driva renar från drakryggen. Det går så där för Hicke och hans lille drake Tandlöse. Men efter halva dagen när det faktiskt börjat gå lite bättre så får Hicke se något hemskt. En stor eld med något i sig börjar liksom valla pojkarna framför sig tills de är helt omringade av eld. Drakarna blir rädda och flyger därifrån alla utom Gapes drake men den kan inte ta så många pojkar med sig på en gång. När hoppet ser ut att vara helt ute för Hicke händer något fantastiskt. En man kommer fram ur elden och räddar livet på Hicke genom att döda en av Lava-Lurkarna och jaga de andra på flykten.

När elden lagt sig och allt lugnat ner sig kan Hicke hälsa på sin räddare. Han heter Stor-Dådrik och har varit fast på Lurkö i många år som slav. Nu har han lyckats ta sig därifrån men varnar för att Domedrakar är på väg att kläckas på ön. Han råder dem alla att genast fly från Dräggö. Det vill Hickes pappa inte höra talas om, men han anställer Stor-Dådrik som Hickes liv-och-lustvakt. Hicke kan sannerligen behöva en sån, men hans bäste vän Fiskfot anar oråd. Han tror inte att Stor-Dådrik är så bra som alla säger.

Så kommer sanningen i dagen och Hicke inser att för att kunna rädda sin ö måste han ta med sig eldstenen till Lurkö och kasta i den i vulkanen. Det blir Hickes farligaste äventyr hitintills. Med sig har han sina två trogna vänner Kamakatzi och Fiskfot samt på lite avstånd Stor-Dådrik, men har de ens någon chans att lyckas med sitt omöjliga uppdrag?

Jag tyckte bäst om den första boken i den här serien. Nu när jag är inne på den femte känns det lite repetitivt. Här får vi för första gången höra talas om Hickes mamma.

Böckerna om Hicke:
Hur du tränar din drake
Hur du blir pirat
Hur du pratar med drakar
Hur du stjäl en potatis
Hur du blir en riktig hjälte
Hur du (nästan) korsar Atlanten
Hur du krossar en drakes hjärta
Hur du stjäl en drakes svärd
Hur du stjäl en drakjuvel

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ljudbok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar