söndag 25 september 2016

Äkta amerikanska jeans av Jan Guillou

Det här är den sjätte delen i romanserien Det stora århundradet. Det är 1950-tal och Eric, den tredje generationens Lauritzen växer upp i Stockholm. Hans morfar och mormor är Oscar och Christa. Hans egen familj består av mamma Hélène pappa Harry och lillebror Axel. Livet för familjen är ganska bra utom att pappa Harry inte verkar tycka något vidare om Eric. Varje kväll avslutas med stryk. Eric vänjer sig och blir smärttålig men han tycker inte om det. Det är en hel del saker som Eric inte förstår och helt plötsligt har han gjort något som de vuxna reagerar underligt på som när han leker med kusinerna och hittar en låda med medaljer som de har på sig när de leker.

Så länge morfar Oscar lever håller familjen ihop, även om han utsätter kusinerna för en konstig kamp när han vill veta vem som ska bli familjens ledare i nästa generation. Den kampen vinner Eric och han får följa med morfar Oscar och sin morbror till Afrika. Tyvärr insjuknar morfar Oscar i malaria efter den resan och det blir hans död. Efter detta förändras Erics liv ordentligt och det framgår inte riktigt varför. Hans mamma skiljer sig i alla fall från Harry och Eric sörjer inte det minsta över att han och eftermiddagsstryket försvinner även om de blir fattiga på kuppen och hans mamma tvingas hitta ett jobb för att kunna försörja sig själv, Eric och Axel.

Eric växer alltså upp i en helt annan miljö än den han föddes in i och i ett 50-tal där mycket förändras och där ungdomarna fascineras över allt amerikanskt: bilar, coca-cola, film, musik och jeans. Det är en tid när Eric lär sig vem han själv är och också får veta att Harry inte var hans pappa. Han upptäcker tjejer, simmar och går i skolan.

Jag är inte så förtjust i den här boken. Den berättas helt ur Erics perspektiv och blir lite av en ungdomsroman. Jag tycker helt enkelt inte att Erics uppväxt under 50-talet är särskilt intressant. Det är väldigt mycket funderingar om klass och Erics mamma är ganska snobbig trots att det inte går särskilt bra för henne och hennes egen pappa med sin fattiga bakgrund måste ha varit en uppkomling han med. Dessutom får man inte veta så mycket om familjen Lauritzen utom Erics lilla familj och det tycker jag var tråkigt.

Böckerna i den här serien, "Det stora århundradet":
Brobyggarna
Dandy
Mellan rött och svart
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Äkta amerikanska jeans
1968
De som dödar drömmar sover aldrig

Andra böcker av Jan Guillou:
Vägen till Jerusalem
Tempelriddaren
Riket vid vägens slut
Arvet efter Arn

Jag lånade den här boken på mitt bibliotek. Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar