onsdag 20 maj 2015

Diamantmysteriet av Martin Widmark

Det här är den första boken om de unga detektiverna Lasse och Maja i den lilla staden Valleby. Det märks att det här är den första boken kanske inte minst på illustrationerna. Lasse och Maja ser inte längre ut som de gjorde i de första böckerna.

I början av den här boken får vi veta att Lasse och Maja har öppnat en detektivbyrå och satt upp affischer för att locka till sig klienter. De har det dock mycket lugnt efter som det ännu inte är någon som har nappat på deras affischer. Då kliver Muhammed Karat in på deras detektivbyrå. Muhammed äger den lilla byns guldsmedsaffär och när han kommer till Lasse och Maja är han förtvivlad. Någon stjäl diamanter från honom. Det försvinner minst en diamant om dagen och det kan inte fortsätta länge till för då kommer Muhammed att bli ruinerad och tvingas slå igen affären. Lasse och Maja bestämmer sig genast för att åta sig fallet.

De bestämmer tillsammans med Muhammed att de ska låtsas arbeta i hans affär för att på så sätt kunna bedriva ett effektivt spaningsarbete utan att tjuven blir misstänksam. Muhammed misstänker att det är en av hans tre anställda som är tjuven och efter att han berättat lite om dem för Lasse och Maja sätter de igång med sina spaningar.

Jag läste den här boken högt för mina elever i ettan och de älskade den. De vill att jag ska läsa fler LasseMaja böcker.

LasseMaja böcker som jag läst:
Biblioteksmysteriet
Brandkårsmysteriet
Cafémysteriet
Campingmysteriet
Fotbollsmysteriet
Fängelsemysteriet
Födelsedagsmysteriet
Galoppmysteriet
Hotellmysteriet
Modemysteriet
Mumiemysteriet
Simborgarmysteriet
Skolmysteriet
Tidningsmysteriet
Tågmysteriet
Zoomysteriet

Böckerna om Halvdan Viking:
Hövdingens bägare
Främlingens grav
Vargens hjärta
Forsens drottning
Miklagårds lås
Isens gud
De sju brödernas skatt
Munkens löfte
Ulfberths svärd

David och Larissa:
Antikvariat Blå Spegeln
Den trettonde gästen
Dårarnas ö
Nåjdens sång
Under en himmel av glas
Kleopatras trädgård

Man kan köpa den här boken i en ny upplaga med färgbilder (adlibris, bokus, cdon) eller som ebok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar