söndag 31 maj 2015

Läsutmaning 4 A Light to My Path av Lynn Austin

Det här är den fjärde boken jag läser i min läsutmaning från Modern Mrs. Darcy. Den här gången valde jag att läsa en bok vars originalspråk inte är svenska. Det var en så otroligt lätt kategori att jag bestämde mig för att göra det lite svårare genom att läsa boken på originalspråket.

Jag ska under året läsa:
 • En bok i en genre du inte vanligtvis läser - Deras ryggar luktade så gott av Åsa Grennvall
 • En bok din mamma älskar - Lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry
 • En bok från din barndom - Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström
 • En bok vars originalspråk inte är svenska
 • En bok publicerad i år - Taken av Dee Henderson
 • En bok du tänkt läsa
 • En bok "alla" har läst utom du
 • En bok du väljer på grund av framsidan
 • En bok av en favoritförfattare
 • En bok rekommenderad av någon med mycket god smak
 • En bok du borde ha läst i skolan 
 • En bok som är på bestseller listan just nu
Det här är den tredje boken i serien Refiner's Fire, men böckerna är fristående, även om det delvis är samma personer som finns med i dem, så det går bra att läsa den här utan att ha läst de andra böckerna i serien. Det här är den första boken som har slavarna som huvudpersoner.

Grady var bara en pojke när hans ägare sålde honom och där med skiljde honom från sin mamma och hela det liv han kände till. Han hamnade hos en grym slavhandlare och tvingades hjälpa honom när han reste från stad till stad och köpte och sålde slavar. Inte ens sitt eget namn fick han behålla utan hans nya ägare kallade honom Joe och straffar honom hårt så fort han gör något som inte behagar honom. Hatet och bitterheten äter sig in i Gradys själ. Han kan bara tänka på hämnd och ser ingen väg ut ur sin hopplösa situation. Då händer det otroliga hans ägare satsar honom i ett parti poker och förlorar. Grady kan inte tro sin lycka. Han är fortfarande slav med som kusk åt en ägare som behandlar honom väl har han ett helt annat och relativt gott liv. Han får ett hem hos den äldre slavkvinnan Delia som ser honom som en son.

När Anna fortfarande är lite flyr hennes båda föräldrar med henne från sin ägare i förhoppning om friheten i norr. De blir dock upphunna, Annas pappa dödas och hennes mamma blir såld. Anna lämnas ensam kvar att klara sig bäst hon kan i slavlängan utan att någon egentligen tar hand om henne. Så en dag tittar den äldsta dottern i huset, Claire, på Anna när hon leker med några kattungar. Hon tycker att Anna och kattungarna är lustiga och vill ha en av kattungarna. När hennes mamma vägrar skriker hon sig till att få Anna i stället. Hon kallar henne för Kitty och till en början får Anna låtsas vara hennes katt. Så växer Kitty upp som Claires slav. Hon tål hårda ord och slag och lyder Claires minsta vink.

Så börjar Gradys ägare leta efter en ny fru och Claire som är giftasvuxen åker från bjudning till bjudning i förhoppning om att hitta en man. Grady och Kitty träffas men även om de är kära i varandra sätter Gradys hat och bitterhet och Kittys undergivenhet mot Claire käppar i hjulet för deras relation. Dessutom kommer kriget mot nordstaterna och ställer alla deras tillvaro på ända.

Jag tyckte mycket om den här boken. Den var spännande och välskriven även om jag tycker att slutet kom lite väl snabbt och inte knöt ihop trådarna riktigt.

Den här boken finns inte på svenska. Jag köpte den som ebok från Dito som jag tycker är den absolut bästa svenska e-bokhandeln absolut bästa sortimentet och bra priser. Man kan köpa den som häftad (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon).

Böckerna i den här serien:
Candle in the Darkness
Fire by Night
Light to My Path

Andra böcker av Lynn Austin:
Allting nytt
Wonderland Creek resan till verkligheten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar