torsdag 25 september 2014

Att inte vilja se av Jan Guillou

Det här är den fjärde delen i Jan Guillous romanserie om det stora århundradet. Det är år 1940 och världen har återigen kastats in i ett stort krig. För Lauritz är det inte alls självklart vem fienden är eller vem man vill se som segrare i kriget. Det är dock ingenting som han talar om ens i sin egen familj där deras många flyttar och olika nationaliteter gjort läget komplicerat även inom familjen. Äldsta sonen Harald, som de inte har just någon kontakt med, är officerare i tyska SS, dottern Johanne arbetar inom norska motståndsrörelsen, sonen Karl är officerare i den svenska flottan och yngsta dottern Rosa tycks vara någon sorts spion.

Lauritz fortsätter att bygga broar. Den senaste bron han byggde föll plötsligt ihop och ingen vet varför. Flera personer miste livet i den olyckan. Nu när han ska bygga upp bron igen tillbringar han så mycket tid han kan vid bygget för att om möjligt undvika att något liknande ska kunna inträffa igen. Under veckorna bor han därför inneboende hos Britta som är ensamstående med en son i det militära. De kommer varandra nära och så går det som det går... Detta leder till att Lauritz får mycket dåligt samvete särskilt som han verkligen älskar sin Ingeborg och inte har en tanke på att att lämna henne.

Men livet tar sina oväntade vändningar och Lauritz är verkligen inte överdrivet observant och när han väl inser att Ingeborg har cancer så är hon redan mycket sjuk och inte långt där efter dör hon. På något sätt kämpar Lauritz ändå på med sitt brobygge och han kommer sin dotter Johanne närmre när hon kommer till honom med sina stora nyheter, för livet går ju vidare på något sätt trots krig och dödsbud.

Jag har inte tyckt så mycket om de två senaste delarna i den här serien, men den här boken gillade jag. Att Guillou håller sig till Lauritz perspektiv gör berättelsen greppbar (familjen har verkligen växt ordentligt nu och under dessa år hände det mycket) och att Lauritz inte kan se den stora bilden känns trovärdigt. Han är på väg att bli gammal och hela hans tidigare erfarenhet säger honom att tyskarna är ett hedervärt folk till skillnad mot ryssar och engelsmän. Det är som hans dotter Johanne säger: man ser det man vill se. Även när han läser i tidningarna om hur judarna behandlas av tyskarna avfärdar han det som löjlig propaganda och undrar varför man inte skriver om de ryska krigsförbrytelserna.

Böckerna i den här serien, "Det stora århundradet":
Brobyggarna
Dandy
Mellan rött och svart
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Äkta amerikanska jeans
1968
De som dödar drömmar sover aldrig

Andra böcker av Jan Guillou:
Vägen till Jerusalem
Tempelriddaren
Riket vid vägens slut
Arvet efter Arn

Jag lånade den här boken på biblioteket man kan köpa den som ebok (adlibris, bokus, cdon) eller inbunden (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar