fredag 12 september 2014

Mitt i prick, Lotta! av Merri Vik

Det här är den 27:e boken i serien om Lotta. Lottas stad och Knatt har drabbats av fotbollsfeber. Lotta förstår inte alls vad som kan vara intressant med att titta på när några vuxna människor sparkar runt en boll, men när Knatt upplyser henne om att Paul gillar fotboll bestämmer hon sig för att gå på en match. Givetvis drar hon med sig Giggi dit och till sin stora förvåning rycks hon med och tycker att det är riktigt spännande, även om varken Knatt eller Lottas hårt prövade lärare Lockige Fridolf blir lika glada åt att se dem där. Lotta vinner till och med en fotboll som hon lyckas få signerad och sedan ger till Knatt i födelsedagspresent.

Lotta har en fantastisk förmåga att hamna i tidningen så fort hon gör någonting. Så även när ställer hon och Giggi upp som levande skyltdockor i en nyöppnad liten boutique. Hon hamnar på framsidan av tidningen när hon efter en match kramar om sin kusin Bill Mason som kommit hem för att bli hemmalagets stora stjärna. Till sist hamnar hon i tidningen när hon som första "barn" tar emot en present från tomten efter en förväxling av säckar och paket.

För övrigt lyckas Lotta ställa till det när hennes pappa skickar henne på ett ärende, ställa upp som aktionsförrättare och auktionera bort lite mer än det var tänkt, göra sig av med sin rival Viveca och mycket annat.

Paul får se Lotta tillsammans med Bill Mason i tidningen och drar sina egna slutsatser och gör slut med Lotta eftersom han ädelmodigt kommit på att hon är för ung för att binda sig. Jag förstår verkligen inte vad Lotta och Paul ser i varandra. De tycks aldrig göra något ihop utom någon svärmisk promenad någon gång då. Annars består deras relation av brev, enstaka telefonsamtal och av att de träffas, blir osams och sedan sams igen. Lotta borde hitta en kille med humor som hon kan umgås med som med en normal människa.

Det här var en okey Lotta-bok.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar