torsdag 24 april 2014

Vilken vals, Lotta! av Merri Vik

Det här är den 21:a Lotta-boken. Det är Lottas och Giggis sista termin på högstadiet och julen närmar sig med stormsteg. Tyvärr har Lotta många att ge julklappar till men just inga pengar att köpa julklappar för. Hon och Giggi bestämmer sig därför för att göra julklappar till sin familj. Giggi ska göra ett överkast till sin mamma och Lotta ska virka en väska åt sin mamma och varsin pläd åt sina systrar.

Detta är ett projekt som tar mycket tid i anspråk och Lotta och Giggi tar till och med med sig virkningen till skolan för att virka på rasterna. När så deras klasskamrat Mick försöker rekrytera dem till ett nytt behjärtansvärt projekt säger de först nej. Men så går det som det brukar gå när Mick är inblandad och innan de vet ordet av är de båda djupt involverade i planeringen av en bal genom vilken de ska få in tillräckligt mycket pengar för att rädda en fin gammal byggnad som annars skulle rivas. Lotta ska vara pepparkaksgumma och sälja pepparkakor på balen.

Lotta är kär i den fem år äldre Paul som just nu gör lumpen. Det visar sig, till -lottas stora glädje, att han kommer att kunna komma på balen, Tyvärr kommer Viveka också. Den sostifikerade Viveka som är äldre än Lotta och lika kär i Paul som hon. Som vanligt går det illa när de tre är på samma ställe samtidigt. Paul dansar första dansen med Viveka. Lotta blir sårad och undviker sedan Paul resten av kvällen. Lotta är femton år och i dessa situationer riktigt barnslig. Jag tycker knappt att hon känner Paul. De tycks aldrig göra något tillsammans eller prata. Jag håller med Knatt om att hon hellre skulle ta Sigge, kompis som hon åker skidor och går på bio med, än Paul. Det slutar dock som vanligt med att Paul och Lotta blir sams igen.

Det här är en av de böcker som jag hade som barn. Jag tyckte mycket om den då och det är en okey Lotta-bok.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar